”Første gang jeg så firlinger, der var født naturligt”

Da vores sygeplejerske Sundas mødte ind på vagt, fik hun ansvaret for fire nyfødte. Det gik hurtigt op for hende, at der var tale om firlinger – og at deres mor havde været meget igennem for at få dem.

Efter en lang pause hen over julen, varjeg tilbage på arbejdet i starten af januar. På min første vagt fik jegoverrakt fire babyer fra min kollega. Alle fire var indlagt påintensivafdelingen. Til min store forbløffelse var de firlinger.

Det var første gang, jeg stødte påfirlinger, der var født naturligt. Det var ikke nogen overraskelse, at de allehavde en lav fødselsvægt.

Et par timer inde i min vagt kom moren indpå afdelingen for at se til sine børn. Det var en oplagt mulighed for atudveksle et par ord med hende. Hun var en stærk kvinde, der havde båret på firebørn og født dem uden en operation.

Hun begyndte at fortælle mig sin historie.Hun kom fra en fattig familie, og hendes mand arbejdede hos nogle jordbesiddere,hvor han blev aflønnet fra dag til dag. Hun var meget glad efter fødslen.

”Mine børn er belønningen for mine fireårs tålmodighed,” fortalte hun.

”Jeg bad til Gud”

Sakina blev gift for fire år siden, men hun kunne ikke blive gravid, indtil det lykkedes med firlingerne. Det forventes normalt, at kvinder føder et barn kort tid efter brylluppet. Hvis kvinden ikke er i stand til det, vil hun ofte føle skam og et stort pres fra sine omgivelser. Nogle gange betyder det, at ægteskabet kan være udsat.

”Min svigerfamilie var bekymrede for, atjeg aldrig ville kunne give dem et barn. Jeg bad til Gud om at velsigne mig medet barn.”

Sakina sluttede samtalen med at sige, ”atAllah har sin egen måde at uddele sine velsignelser, og mine firlinger er envelsignelse for mig.” Hun ønskede sig et barn i fire år og fik fire på sammetid.

Hun forlod derefter rummet med et smil pålæben.

Firlingerne hardet godt nu og er blevet overført til en anden afdeling. De tager langsomt på ivægt og kan snart blive udskrevet.

Sundas Parvez er sygeplejerske ogarbejder for Læger uden Grænser på afdelingen for nyfødte på Peshawar Women’sHospital i Paktistan.

Pakistan

Indbyggere: 229,5 mio.

Forventet levealder m/k: 67/69 år

Børnedødelighed: 65 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2021: 1.153

Læger uden Grænser arbejdede første gang i Pakistan i 1986.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO