Josephine Fogsgaard (MSF)

”Jeg var eneste jordemoder på hospital i Syrien”

Amanda stod med to små liv i hænderne på vores hospital uden at vide, om hun kunne redde dem. Som jordemoder i krigsramte Syrien er der ofte få ressourcer, især til komplicerede fødsler og for tidligt fødte. Her fortæller hun om at give fødselshjælp under ekstreme forhold og kampen for at redde tvillingernes liv.

29. november 2019
Del til:

Eneste jordemoder

“Jeg var deneneste jordemoder på vores felthospital i Syrien, da vi fik en fødende kvindeind. Hun var kun seks måneder henne og gravid med tvillinger. Vi havde ikkeremedierne til at behandle så små nyfødte, så jeg måtte tænke ud af boksen forat redde de skrøbelige tvillinger.

Begge børn blev født hurtigt. Først kom Sedra ud ved sædefødsel. Dernæst hendes søster – også med numsen først. De vejede kun ca. 1 kg hver.

Radiator til hjælp

Vi havde hverkenkuvøse eller varmelampe, så vi måtte holde de små søstre varme ved hjælp af enradiator. Desværre klarede Sedras søster ikke den hårde start på livet.

Amanda
  • jordemoder udsendt til Syrien

Der sad jeg på bagsædet af ambulancen med et lille skrøbeligt liv i hænderne

Nu gjaldt det om at redde Sedra. Vi måtte i al hast få hende over grænsen til et hospital i Tyrkiet, så hun kunne få den rette behandling. Der sad jeg på bagsædet af ambulancen med et lille skrøbeligt liv i hænderne. Da vi nåede grænsen, var det mørkt og svært at se, men vi fandt lægerne, som skulle tage imod Sedra og hendes mor og far. Så måtte jeg overdrage den lille bylt til lægerne på den anden side, køre tilbage til felthospitalet og håbe på det bedste.”

Hjemme i uvished

Tiden gik, og Amandaforlod Syrien. Uden at vide, hvordan det var gået med lille Sedra.

“ Seks måneder efter jeg havde overdraget den lille bylt til lægerne en nat ved den syriske grænse, fik jeg et opkald hjemme i Danmark. En kollega fra Læger uden Grænsers felthospital i Syrien ville fortælle, at lille Sedra havde overlevet og nu var en rask og glad baby med tykke kinder. Hun sendte mig dette billede.“

Læger uden Grænser giver fødselshjælp
Lille Sedra havde en svær start på livet, men seks måneder senere var hun en sund og rask baby. Foto: Mario Travaini

Hvert 30. sekund dør et barn i forbindelse med fødslen. I verdens fattigste lande overlever alt for mange børn ikke fødslen. De mister livet, inden det overhovedet er begyndt. For disse børn er adgang til professionel fødselshjælp forskellen på liv eller død. Vi kæmper hver dag for, at færre børn dør under fødslen.

Syrien

Syrien

Indbyggere: 23,2 mio.

Forventet levealder m/k: 69/76 år

Børnedødelighed: 22 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2022: 765

Læger uden Grænser arbejdede første gang i Syrien i 2009.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO