”Døde kroppe flød omkring mig”

I starten af september druknede flere end 100 mennesker, da to gummibåde med flygtninge og migranter sank på Middelhavet. De 280 mennesker, der overlevede, blev straks sendt tilbage til Libyen og tilbageholdes nu i overfyldte og uværdige detentionscentre uden at vide, om de nogensinde kommer ud igen.

En overlevende mand bliver behandlet for brandsår, som han fik, da benzin flød ud i bunden af en af de synkende gummibåde.

”De fleste kunne ikke svømme. De druknede med det samme. Jeg så en mor og far, der druknede, mens deres tvillinger på 17 måneder forsvandt ned i dybet. Det var frygteligt, og mens jeg kæmpede for mit liv, flød der døde kroppe rundt omkring mig”.

Sådan fortæller en ung mand, der var heldig at overleve skibbruddet, hvor flere end hundrede mennesker forsvandt. Kort efter redningen blev han sammen med 194 mænd, 45 børn og 36 kvinder, hvoraf nogle var gravide, fragtet til et detentionscenter for flygtninge og migranter.

Uhygiejnisk og fængselslignende

Centret i byen Khoms, der ligger 120 kilometer øst for Libyens hovedstad, Tripoli, administreres af de libyske myndigheder, og selv om vi er tilstede for at yde medicinsk nødhjælp, er leveforholdene så elendige, at arbejdet næsten er en kamp mod tiden.

Det siger vores sygeplejerske, Jai Defransciscis, der blandt andet har taget sig af nogle af de overlevende mennesker.

“Vi er meget bekymrede for vores patienter, for hvordan kan de komme sig oven på deres traumatiske oplevelser samtidigt med, at de sidder indespærrede i fængselslignende celler? Detentionscentrene er så uhygiejniske, at mange af de mennesker, der overlevede på Middelhavet, for eksempel risikerer infektioner og lungebetændelse, fordi forholdene er så elendige”, siger Jai Defransciscis.

Ingen udsigt til bedring

Desværre er der ingen udsigt til, at forholdene bliver bedre. Og desværre er der heller ingen udsigt til, at antallet af flygtninge og migranter i de libyske detentionscentre bliver mindre. For som følge af den nye samarbejdsaftale mellem EU og den libyske kystvagt, bliver stadigt flere flygtninge og migranter sejlet tilbage til Libyen, hvis de kommer i havsnød på Middelhavet.

I årets første seks måneder er flere end 13.000 mennesker blevet sejlet tilbage til Libyen, og størstedelen af dem bliver tilbageholdt i detentionscentre som det i Khoms.

På billederne nedenfor kan du læse mere om livet i detentionscentret og de historier, som nogle af de overlevende fra skibbruddet fortæller.

Hjælp Læger uden Grænser med at redde liv

DIN STØTTE
REDDEr LIV

Med din støtte giver du os mulighed for at sende læger og sygeplejersker til katastrofer og kriser verden over.

Vores redningsindsats på Middelhavet

Læger uden Grænser er til stede i cirka 72 forskellige lande verden over. Lande, som er præget af krig, konflikt, intern uro, naturkatastrofer, epidemier, sygdomme etc.Ud af vores indsats i de cirka 72 lande har vi lige nu blandt andet et lægehold ombord på et skib, Aquarius, der sejler i Middelhavet. Aquarius drives i partnerskab med…
© Laurin Schmid / SOS Mediterranee