Nisma Leboul/MSF

Billedserie: Vi giver rent drikkevand til mennesker på flugt

Hundredetusindevis af mennesker mangler vand i Adre-lejren i det østlige Tchad. Vi uddeler rent vand på vores projekt i området – men behovet er stadig enormt.

I lejren i Adre, en grænseby i det østlige Tchad, bor omkring 200.000 mennesker på flugt fra de voldelige kampe, der udspiller sig i Sudan. Her har børn, kvinder og mænd kun adgang til op til seks liter vand per person om dagen – og det er langt under de 20 liter, der anbefales af FN.

Manglen på vand truer sundheden for de over 200.000 mennesker, der befinder sig i lejren, hvor sygdomme som diarre og kolera får gode vilkår til at sprede sig.

Samtidig forventes yderligere 600.000 mennesker mod slutningen af året at ankomme fra Sudan, og vores hold ser allerede nu en drastisk stigning i antallet af mennesker, der ankommer til området. Det lægger et massivt pres på de i forvejen begrænsede vandressourcer i lejren.

Vi står lige nu for hovedparten af vandforsyningen i lejren med 15 vandstationer og fem brønde – men på trods af indsatsen er rent vand stadig en massiv mangelvare, især under de ekstremt varme vejrforhold.

Herunder kan du se en række billeder fra vores arbejde i området.

Kvinder fylder vand ved en af vores vandforsyningsposter. Når der mangler vand, tvinges folk i lejren til at gøre brug af urene vandressourcer. Det forøger risikoen for udbrud af vandbårne sygdomme som diarré og kolera.


Kvinder kommer ned for at hente vand ved en af vores forsyningsposter. Posterne gør det nemmere for dem at hente vand, som ellers skal findes i de såkaldte wadis – flodlejer, som ligger langt fra lejren.


En kvinde kommer gående med et vandskind fyldt med vand fra en af vores forsyningsposter i lejren. Vandskindet er lavet af dyreskind, som holder godt på vandet.


Her ses Donal, som er vand- og hygiejneansvarlig på projektet i Adre-lejren. I oktober distribuerede vi 600.000 liter vand om dagen til 130.000 mennesker, som svarer til cirka 6 liter vand per person.


I den meget tætbefolkede lejr er sundhedssituationen alvorlig med flere og flere tilfælde af malaria og akut diarré. Vores projekter er allerede på makskapacitet og mulighederne for at henvise til hospitaler er begrænsede. Et udbrud af de vandbårne sygdomme som diarré eller kolera vil være katastrofal.

Tchad

Indbyggere: 18,3 mio.

Forventet levealder m/k: 52/55 år

Børnedødelighed: 107 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2022: 883

Læger uden Grænser arbejdede første gang i Tchad i 1981.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO