MSF/Karin Ekholm
Vores lastbiler fungerer som mobile klinikker i Ukraine. Vi bruger dem i de områder, der er hårdest ramt af krigen, og hvor de lokale ellers ikke vil kunne få lægehjælp og adgang til medicin.

Billedserie: Krig i Ukraine

Vi har været til stede i Ukraine siden krigens start, og vi driver blandt andet mobile klinikker og et hospitalstog, træner sundhedspersonale og sørger for, at borgerne i de hårdest ramte områder har elektricitet og adgang til rent drikkevand. Her kan du se nogle eksempler på vores arbejde fra året, der er gået:

Hospital på skinner: Vores sygeplejerske Anastasia Prudnikova tilser en såret patient ombord på vores hospitalstog. Vi evakuerer patienter og pårørende fra hospitaler tæt på frontlinjen til hospitaler i mere sikre områder.

I ly for bomberne: Vores norske læge Morten Rostrup er i gang med at konsultere en af de flere hundrede civile ukrainere, der har søgt tilflugt for bomberne i metroen i Ukraines næststørste by Kharkiv.

I nabolandene: Vi har hjulpet i de fleste af nabolandene med at støtte ukrainske flygtninge både med læge- og psykologhjælp. Her er det i Moldova, hvor børn får hjælp til at bearbejde deres oplevelser ved blandt andet at tegne dem.

Træner de lokale: I Lviv træner vi blandt andet det lokale medicinske personale i, hvordan de skal håndtere det, når store mængder sårede ankommer.

Evakueret inden bomberegn: Vores hospitalstog ankommer til Lviv i det vestlige Ukraine. Den 6. og 7. april 2022 evakuerede toget 40 patienter fra Kramatorsk, der ligger i det østlige Ukraine. Dagen efter blev stationen i Kramatorsk ramt af flere angreb, der kostede over 50 mennesker livet.

Lægehjælp under jorden: Elena og hendes søn, Kirill, 6, søgte tilflugt i Kharkivs metro, da bomberne begyndte at regne ned over byen. Kirill led af astma og var en af dem, der fik hjælp af vores mobile klinik. Alle andre sundhedsfaciliteter var nemlig lukket ned på grund af angrebene.

Læger uden Grænser i Ukraine

I 2022 havde vi 685 lokalansatte og 116 internationalt ansatte. Vores medarbejdere er blandt andet medicinsk personale som læger, kirurger og sygeplejersker.Vi giver lægehjælp til befolkningen i nogle af de hårdest ramte områder, hvor vi tager ud med mobile klinikker.Vi forsyner hospitaler med medicin og udstyr og uddanner det medicinske personale til at håndtere et stort antal sårede.Vores hospitalstog evakuerer syge og sårede fra hospitaler tæt på frontlinjen til hospitaler i mere sikre områder.I 2022 evakuerede vi i alt 2.701 patienter fordelt på 87 ture.