”Vores raske patienter vil ikke forlade hospitalet

På få uger er over en halv million mennesker flygtet til Bangladesh på grund af vold og overgreb i Myanmar. De, der er kommet frem i live, lever nu i den værst tænkelige slum. Mange er alvorligt traumatiserede. Vores nødhjælps-koordinator Kate står midt i den grusomme virkelighed: 

”Lige nu er flere hundredetusinde mennesker presset sammen langs en smal halvø, mens de forgæves forsøger at skaffe ly mod naturens kræfter.

Den er forvandlet til et slumområde – den værst tænkelige slum.

Her er nærmest ingen toiletter. Derfor har nogle forsøgt at bygge primitive latriner ved at sætte fire bambuspinde i jorden og trække plastik rundt om dem. Men der er ingen tank til at samle tis og afføring op, så det ender i åen lige nedenfor.

Det er den selv samme å, hvor mennesker henter drikkevand. Det er lige præcis sådan nogle forhold, der kan føre til en sundhedskatastrofe.

Nogle mennesker har forsøgt at skabe ly mod regn, blæst og sol ved at hænge sammenbundne klæder op.

Men efter to dage med skybrud og tropiske tordenvejr har de fleste mistet deres få ejendele og primitive tilflugtssteder.

Situationen er frygtelig. Ødelæggelserne er tydelige for enhver, og det er umuligt at finde selv den mindste form for bekvemmelighed.

Smalle stier og mudrede bakker

Arbejdet, der ligger forude, er enormt. Det forværres og vanskeliggøres af, at det er en logistisk udfordring at få nødhjælpen frem.

I det område, hvor størstedelen af de nye flygtninge har slået sig ned, er der ingen veje. Derfor skal alt transporteres på ryggen og til fods.

Turen foregår ad smalle stier i bakket terræn. Op og ned ad glatte og mudrede bakker, før man når frem. Det er en næsten uoverstigelig udfordring i sig selv.

Håb om bedre forhold

På trods af de massive udfordringer så siger min optimistiske side mig, at det er muligt at vende den håbløse situation.

De hundredtusindvis af rohingya-flygtningene, der har slået sig ned her i området i løbet af den seneste måneds tid, vil sandsynligvis aldrig opleve bare tilnærmelsesvis den samme komfort, som du og jeg kender til. De vil sandsynligvis aldrig få fast tag over hovedet.

Men det er med sikkerhed muligt for os at forbedre forholdene for de mennesker, der lige nu lever i det, der bedst kan beskrives som helvede på jorden.”

Sådan hjælper vi flygtninge i Bangladesh

  • Vi har lige nu syv projekter – blandt andet en kliniki denmidlertidige Kutupalong-lejr på grænsen til Myanmar. Her udfører vi både akut og almindelig sundhedspleje til rohingya-flygtninge og lokale. Der er officielt 70 sengepladser, men for tiden er der gennemsnitligt indlagt 115 patienter.
  • Siden slutningen af august, hvor krisen begyndte,har vi behandlet flere end 30.000 patienter.
  • Som reaktion på det stigende antal flygtninge har vi øget indsatsen markant med at skaffe rent vand, bedre sanitære forhold og mere medicinsk hjælp til rohingya-flygtningene.
  • Vi har ansat yderligere 800 medarbejdere på grund af det stigende behov for hjælp. Vores samlede antal ansatte på stedet er dermed steget fra 200 til 1000.

Bangladesh

Indbyggere: 173 mio.

Forventet levealder m/k: 72/76 år

Børnedødelighed: 27 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2022: 2.043

Læger uden Grænser arbejdede første gang i Bangladesh i 1985.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO