Diana Puyo/MSF

”Nogle får malaria 10-15 gange om året

I det østlige Venezuela ligger guldgraverbyen Las Claritas. Langt fra den politiske kamp i hovedstaden Caracas, langt fra mediernes søgelys og langt fra adgang til ordentlig lægehjælp. Byen er omringet af skov og store områder med stillestående vand. Forholdene er perfekte. Perfekte for de myg, der spreder malaria. For Heidi minder området om vilde vesten.

Mens verdens øjne var rettet mod den politiske magtkamp i hovedstaden Caracas, arbejdede Læger uden Grænsers formand Heidi langt inde i landet. Her handler det ikke om politik. Det handler om nødhjælp.

I februar uddelte vi myggenet til indbyggerne i Sifontes, Bolivar. Foto: Diane Puyo

Venezuela havde næsten udryddet malaria, men inden for de seneste år har sygdommen spredt sig. De sidste to år har Læger uden Grænser arbejdet i området med fokus på at behandle patienter og forsøge at forhindre, at sygdommen spreder sig. Sidste år testede vi over 200.000 mennesker for malaria, behandlede over 135.000 og distribuerede 20.000 myggenet.

Malaria en gang om måneden

Indbyggerne i området er udsatte. Heidi fortæller, at mange af de 40.000 indbyggere har haft malaria. Nogle af dem flere gange.

”I et område med 40.000 mennesker havde vi i årets første fire måneder 33.000 patienter. Der er nogle af indbyggerne, der får malaria 10-15 gange om året.”

Heidi fortæller, at indbyggerne i området er vant til malaria.

Har man først fået den type malaria, der findes i området, kan den svær at slippe af med. Kurven er dog knækket i området, og der er færre alvorlige tilfælde lige nu i forhold til sidste år. Men data er mangelfuld.

Ildsjæle

Det går dog fremad med malariabekæmpelsen i området, fortæller Heidi.

”Det er stadig et kæmpe problem, men det er ikke så slemt som sidste år.”

Under uddelingen af myggenet testede vi også indbyggerne i Sifontes. Ved positive tests blev behandlingen sat i gang omgående. Foto: Diane Puyo

Fremgangen skyldes flere ting. Dels, at flere er blevet diagnosticeret og behandlet, og dels at forebyggelsen med distribuering af myggenet har været god.

Her har de lokale myndigheder spillet en væsentlig rolle. Det har gjort indtryk på Heidi.

”De arbejder under svære forhold, og de får ikke særlig meget i løn, men de er derude og gør deres arbejde. De arbejder under nogle kummerlige forhold, men det er lykkedes dem at knække kurven. Det gjorde stærkt indtryk på mig.”

Venezuela

Indbyggere: 29,3 mio.

Forventet levealder m/k: 69/76 år

Børnedødelighed: 24 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2021: 565

Læger uden Grænser arbejdede første gang i Venezuela i 2015.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO