© MSF/Anna Pantelia
Pigen her er fra Afghanistan. Hun bor i Vathy-lejren på Samos.

Anna på Lesbos: “Ingen vælger at føde i en flygtningelejr”

Danske Anna Fowler Lund er udsendt til den græske ø Lesbos. Hun er jordemoder i en af de fem overfyldte lejre i Grækenland, der huser cirka 12.000 mennesker. Mange af dem kvinder og børn, der i flere år har siddet fast på de græske øer, som resultat af den aftale, EU lavede med Tyrkiet.

Anna vidste ikke, hvad der ventede hende, da hun tog afsted til det yderste af Europa – flygtningelejren Moria på Lesbos. Men hun havde en dog en forventning: At hun skulle hjælpe gravide kvinder med at komme igennem graviditeter.

For mange mennesker er flygtningene og lejrene på de græske øer et spørgsmål om politik og ydre grænser. For udsendte som Anna, handler arbejdet om at give børn en god start på livet, og om at give kvinderne tryghed og de bedste råd, under de svære omstændigheder. Og kvinderne har især et spørgsmål.

“De spørger altid, om vi kan hjælpe med deres boligsituation. Og det kan vi bare ikke. Der er jo ikke nogen, der ønsker at føde et barn i en flygtningelejr.”

Problemerne er de samme som i Danmark. Kvinderne her får også kvalme og kaster op. Men hjemme i Danmark kan man sige: Har du prøvet at spise mandler og avocado? Det kan man bare ikke sige her. Her må man sige, at det kan jeg godt forstå, det er normalt, og det går over, når du har født, men vi kan ikke gøre så meget ved det.

For Anna handler det ikke om politik, det handler om mennesker og det handler om nødhjælp. Og især en kvinde har gjort indtryk på Anna. Hun ankom til lejren for et par dage siden. Hun er højgravid og kan føde når som helst.

“Man bliver indlogeret i etaper her, og hun var stadig i ankomstteltet. Der bor en masse mænd i det telt, der drikker alkohol om aftenen, og det er umuligt at sove. Hun kan gå i fødsel i nat. Men jeg kan bare ikke gøre noget som jordemoder.”

Det er en trist situation. Der burde ikke være noget menneske, der skal have det sådan. Det er der ingen, der fortjener.

Anna Lund

I lejrene afventer beboerne, at deres asylansøgninger bliver behandlet, men forholdene gør ventetiden uudholdelig. Her er der mangel på lægehjælp, og lejrene huser langt flere, end de er bygget til. Uden for lejrene venter uledsagede børn, gravide kvinder og gamle sårbare mennesker. Med sig bærer de kroniske sygdomme, mentale lidelser og traumer. Flere af dem er ofre for tortur og seksuelle overgreb.

Slide 1
Lejrliv

Sådan er livet i de græske flygtningelejre

Se filmen

Anna og hendes kolleger hjælper de gravide kvinder så godt som muligt. Men fødslerne foregår på et græsk hospital.

“Det triste er, at der er ikke tolke ansat. Og hvis der er, er de sjældent med til en fødsel. Forestil dig en fødsel, hvor kvinden ikke forstår sproget. Hun skal igennem det uden at blive forklaret, hvad der sker. Det må være traumatisk.”

På Samos huser en lejr lige over 4000 mennesker. Den er lavet til at huse 648 personer. På Chios er der cirka 1300 i en lejr bygget til 1100. Og på Lesbos, hvor danske Anna arbejder, bor flere end 5000 i en lejr, der er bygget til cirka 3000 personer.


FANGET I HÅBLØSHED PÅ UBESTEMT TID

  • Nu bor der over 12.000 mennesker i de græske lejre, som maksimalt kan huse 3.100 mennesker.
  • Der er derfor hårdt brug for telte, mad og lægehjælp og at evakuere de mest sårbare mennesker til fastlandet i Grækenland eller andre EU-lande.

Folk bor i sommertelte omgivet af skrald og afføring. Det er i disse omgivelser, at børn kommer til verden. Og i disse omgivelser forsøger Anna at hjælpe kvinder med helt almindelige graviditetsgener.

“Hvis en gravid kommer og har udflåd eller kløe, så kan jeg normalt forklare dem om god hygiejne, men det hjælper bare ikke her. Normalt kan jeg sige: Du skal sørge for at bruge håndbruseren efter toiletbesøg. Husk at skifte bind ofte, men det kan de ikke. Toilettet ligger måske et kvarter væk. Hvad siger man så?”

Lige nu er der skoldkopper i omløb i lejren på Lesbos, og det kan være farligt for gravide.

“Men hvor skal en gravid kvinde gå hen her for at undgå det? I bund og grund kan vi ikke noget ved det. Der er også mange, der har fnat. Men hvad skal man gøre? Hvis du bor mange familier i en containerlignende konstruktion, så er det bare svært.”

Ingen grænser for nødhjælp

Antallet af flygtninge, der er ankommet til de græske kyster, er faldet siden 2016, hvor aftalen mellem EU og Tyrkiet blev indgået, men flere end 5.000 mænd, kvinder og børn er ankommet siden januar 2019. De kommer fra krigshærgede lande som Afghanistan, Syrien, Irak og Congo. Mere end halvdelen er kvinder og børn. De kommer fra død og ødelæggelse og forsøger nu at starte nye liv i omgivelser, der kan være svære for almindelige mennesker at leve i.

Europarlamentsvalget handler for mange om ydre grænser. For os kender medicinsk nødhjælp ingen grænser. Vi hjælper flere tusinde mennesker, men i forbindelse med, at EU og Tyrkiet indgik aftalen om flygtninge, frasagde vi os støttemidler fra europæiske lande. Derfor har vi brug for din hjælp. Sammen kan vi sende flere som Anna ud i verden og hjælpe dem, der har mest brug for det.

Hjælp Læger uden Grænser med at redde liv

DIN STØTTE
REDDEr LIV

Med din støtte giver du os mulighed for at sende læger og sygeplejersker til katastrofer og kriser verden over.

Historier fra vores udsendte

Malaria Darfur i Sydsudan
Sudan

Vores læge Peter i Darfur: “Nogle morgener møder du en tom hospitalsseng”

Læs mere
Fødselsklinik i Yemen

Astrid Opstrup

Yemen

Astrid i Yemen: ”Hun rystede af kramper i venteværelset – vi skulle have det barn ud af hende!

Læs mere
Myanmar (Burma)

Vores læge i Myanmar: “Hvad kan vi gøre, når soldater stopper vores patienter?”

Læs mere
Verdens største flygtningelejr, Cox's Bazar, Bangladesh

Rasmus Schou Christensen

Bangladesh

Rasmus i verdens største flygtningelejr: “Hvis du kan se det på folk, er det tit for sent”

Læs mere
Jordemoder hjælper fordrevne mennesker i Nigeira
Nigeria

Jordemoder i Nigeria fortæller: Læger uden Grænser reddede min bror – nu redder jeg andre

Læs mere
Gaza/Vestbredden

Vores sygeplejerske i Palæstina: ”Vi mangler vacciner”

Læs mere
Læger uden Grænser i Armenien

Kasper Pedersen

Armenien

Dansk læge i Armenien: “Der så jeg, hvad en epidemi virkelig er”

Læs mere
Sydsudan

Hjælpen kom frem med helikopter – trods kampe og oversvømmelser

Læs mere
Isabel udsendt fra Læger uden Grænser (MSF) i Sierra Leone

Isabel Wandall Sørensen

Sierra Leone

Ebola gjorde far bange for at sende malariasyg søn med ambulance

Læs mere
Brand i flygtningelejr Moria

Mie Terkelsen

Grækenland

Moria er det værste, jeg har oplevet

Læs mere
msf flag

Kamma Skaarup

Skal jeg voldtages for at passe mit arbejde?

Læs mere

Mads Møldrup

Sydsudan

Mads i Sydsudan: ”Vi har ikke set det værste af coronavirus endnu”

Læs mere
Udsendt for Læger uden Grænser (MSF) til Brasilien ramt af coronavirus (COVID-19)

Ann-Christina Hansen

Ann-Christina i COVID-19-ramt Rio de Janeiro: ”Det var en lidt underlig udsendelse”

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) driver en klinik for børn i flygtningeljren Moria på Lesbos i Grækenland

Mie Terkelsen

Grækenland

Sygeplejerske på Lesbos: Børnene vil ikke leve mere

Læs mere
Syrien

Krigen i Syrien: Kvinden bag ”The Cave”

Læs mere
Underernæret baby hjulpet af Læger uden Grænser på børnehospital i Nigeria

Cæcilie Borg Hjelt

Nigeria

Jeg får et chok, da jeg ser hende”

Læs mere