”Den nyfødte dreng holdt pludselig op med at trække vejret”

Vores jordemoder Olivia har taget imod mange for tidligt fødte børn i en flygtningelejr i Sydsudan. Her begynder livet for de skrøbelige spædbørn med en kamp for overlevelse – men trods de svære odds kan det lykkes at redde de små børn.

”Sunday blev mor for første gang i en flygtningelejr – kun 16 år gammel. Hun fødte en lille dreng, der kom alt for tidligt til verden.

På fødegangen i flygtningelejren Doro i Sydsudan havde vi en del mødre, der fødte for tidligt.

Om det i Sundays tilfælde skyldtes malaria, det fysisk hårde liv med at slæbe vand og brænde eller blot tilfældigheder er svært at sige. Men lille Kain vejede kun 1.040 gram, da han blev født.

Han havde alle odds imod sig.

En lille fugleunge på brystet

Jeg havde ansvaret for hele afdelingen og for de nyfødte. Det er en stor bedrift at holde så små børn i live – også i Danmark, men særligt her i flygtningelejren, hvor vi må klare os uden det udstyr, man normalt finder på en børneafdeling.

De første dage havde Sunday meget svært ved at tage drengen til sig.

Hun har uden tvivl set børn på hans størrelse blive født og dø i landsbyen, og den lille fugleunge af en dreng var alt for lille til selv at kunne spise ved brystet. For tidligt fødte børn bliver ofte ikke spået store chancer for at overleve.

Sydsudan

Indbyggere: 11,6 mio.

Forventet levealder m/k: 57/60 år

Børnedødelighed: 98 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2021: 2.953

Læger uden Grænser arbejdede første gang i Sydsudan i 1983.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO