Nasir Ghafoor/MSF

Anni i krigsramte Yemen: Jeg kunne allerede mærke tårerne

Du har brug for en lægehjælp, men der er krig. Det eneste hospital, der stadig fungerer, ligger langt væk. I videoen fortæller vores sundheds- og sygeplejerske Anni om en fødende kvinde, der måtte ud på en alt for lang tur og fik kramper. Og om en ny mor, der nåede frem i tide.

Anni har været udsendt for os syv gange. Senest har hun været i Yemen på Abs Hospital som medicinsk koordinator. Hun fortæller:

”Jeg var lige kommet ind hospitalet, da telefonen ringede: ”Anni, vi har en død mor på fødeafdelingen.” Jeg var på vej til fødeafdelingen og kunne allerede mærke tårerne.

Der lå hun, den unge kvinde, dækket af et lagen. Under lagenet så hun afslappet ud. Hendes baby var også død – stadig i livmoderen.

Jeg fandt hendes svoger, som havde bragt hende til hospitalet. Han fortalte mig om den hårde rejse, de havde været gennem.

En livsfarlig rejse

Hoda var gravid med sit første barn. Dagen før hun ankom til vores hospital, havde hun været lige ved at føde derhjemme, da hun begyndte at få kramper. Hendes svoger tog hende med til en lille privat klinik – omkring syv timers kørsel fra Abs. Der sagde personalet, at de intet kunne gøre, og bad dem komme til Abs Hospital, hvor vi arbejder.

Det tog flere timer at finde en bil til at transportere dem. Da de endelig kom afsted, var klokken 21.

Sidste gang, Hoda var i stand til at kommunikere, var klokken 22.

Hoda havde kramper, da bilen brød sammen. Chaufføren forsøgte at reparere den, men uden held. Det tog fem timer at finde en anden bil.

De ankom endelig til Abs kl. 7. I alt havde de betalt 150.000 yemenitiske riyal (ca. 1.800 kr.) for turen.

Barnet havde ikke noget hjerteslag, da de ankom, og Hoda var bevidstløs. Hun fik hjertestop kort efter. Vi forsøgte at genoplive hende, men uden held.

Omkring klokken 7.20 blev Hoda erklæret død. Hun døde sandsynligvis af svangerskabsforgiftning, som er en af de hyppigste årsager til mødre- og spædbarnsdød i lavindkomstlande. Svangerskabsforgiftning skal opdages og behandles hurtigt, hvis dødsfaldene skal forebygges.

(artiklen fortsættes under videoen)

Krigens indirekte ofre i Yemen

Da jeg hørte svogerens historie, spekulerede jeg på, hvor mange flere mennesker der vil dø og allerede er døde på grund af sundhedssystemets sammenbrud.

De syv års konflikt har ramt sundhedssystemet i Yemen hårdt. Voldelige angreb, begrænsede økonomiske ressourcer, mangel på forsyninger og udstyr, lønninger til medicinsk personale, der betales uregelmæssigt eller slet ikke: Alt det har efterladt mange offentlige sundhedsfaciliteter ikke-funktionelle. Og de private sundhedstilbud er for dyre for størstedelen af befolkningen.

Sårbare mennesker som Hoda, der bor i ustabile og afsidesliggende områder, må ud på lange, til tider risikable og dyre rejser for at nå fungerende sundhedscentre.

Desværre er Hoda ikke den første, og hun bliver heller ikke den sidste. Når befolkningen ikke kan få den nødvendige lægehjælp, vil vi ofte stå over for nødsituationer, hvor patienter ankommer til vores faciliteter i kritisk tilstand eller med komplikationer, der kunne have været forhindret.

En heldig mor

Kort efter Hoda blev erklæret død, blev en anden kvinde hastet ind på barselsafdelingen. Hun havde født en sund dreng, men havde også udviklet svangerskabsforgiftning.

Kvinden var bevidstløs. Plejeren, der fulgte med hende, bar den nyfødte.

Denne mor var heldig: Hun bor i nærheden af ​​Abs Hospital, hvilket betød, at da hendes tilstand forværredes, var hendes familie i stand til at bringe hende til en funktionel barselsafdeling relativt hurtigt.

Holdet kom i gang og gav hende den medicin, hun havde brug for.

Ikke længe efter åbnede hun øjnene. Senere samme dag sad hun op i sengen og snakkede og ammede sin baby.”

(artiklen fortsættes under billedet)

Anni og chefjordemoder Judith på Abs Hospital. Foto: Privat

Læger uden Grænser i Abs

Vi har støttet Abs General Hospital siden 2015 og har gradvist øget kapacitet fra 30 til 288 senge.

I samarbejde med sundhedsministeriet driver vi fødeafdelingen, skadestuen, operationsstuen, kirurgisk afdeling, pædiatriske og neonatale afdelinger, terapeutisk ernæringscenter, isolationsenhed og mentale sundhedstjenester.

Vi arbejder også i lejrene for internt fordrevne flygtninge, hvor vi har sundhedsformidlere, der underviser i forebyggelse af sygdomme samt henviser syge og gravide til hospitalet.

I 2021 hjalp vi 10.043 kvinder med at føde. Vi modtager mange mødre med komplikationer, som vi i næsten alle tilfælde kan give en sikker fødsel. For de få kvinder, der er døde på hospitalet (ikke over 0,02%), skyldes det, at de ligesom Hoda blev bragt ind for sent.

Vi ved ikke, hvor mange kvinder, mænd eller børn, der ligesom Hoda mister livet på grund af krigen, brændstofkriserne og manglen på adgang til lægehjælp eller til hospitaler.

Men vi ved, at vi med vores indsats redder mange andres liv.