Alle har ret til lægehjælp. Men i mange af de lande, hvor Læger uden Grænser arbejder, er LGBTQI+-personer kriminaliserede og bliver nægtet adgang til sundhedsydelser. Men ingen bør nægtes adgang til medicinsk og psykologisk behandling på grund af, hvem de er.
Med dette arrangement vil Læger uden Grænser sammen med AIDS-Fondet, LGBT+ Danmark og Sex & Samfund sætte fokus på LGBTQI+-patienters sundhedsbehov, og hvordan de forskellige organisationer arbejder for at sikre adgang til sundhed og værdig pleje både internt og eksternt.
Arrangementet byder på både oplæg, vidnesbyrd og en paneldebat, og håbet er at identificere fælles udfordringer og mulige veje frem. Før og i arrangementets pause har publikum desuden mulighed for at se udstillingen “Where Love Is Illegal“, som portrætterer den diskrimination, forfølgelse og fornægtelse af grundlæggende menneskerettigheder, LGBTQI+-personer oplever verden over.
Arrangementet foregår på engelsk, alle er velkomne, og tilmelding er ikke nødvendig. Dørene åbner allerede kl. 15:00, så man kan nå at se udstillingen. Foredragssalen i højskolens smukke gamle palæ er desværre ikke tilpasset, så kørestolsbrugere, barnevogne og gangbesværede kan komme rundt. Salen ligger i trappeniveau under gadeplan, og toiletter ligger på 1. sal. Vi håber, du har tid og lyst til at være med.
Program:
16:30:
Velkommen og introduktion ved Læger uden Grænser
16:40:
Oplæg af Casey O’Connor (hun/dem), projektleder af LGBTQI+ inklusion i Médecins Sans Frontières, om “LGBTQI+-inklusion i Læger uden Grænsers projekter” og organisationens interne og eksterne indsats for LGBTQI+-inklusion
17:00:
Vidnesbyrd
17:20:
Pause
17:30:
Paneldebat med AIDS-Fondet, LGBT+ Danmark, Læger unde Grænser og Sex & Samfund om LGBTQI+-patienters sundhedsbehov i humanitære krisesammenhænge og lavindkomstlande, og hvordan de forskellige organisationer arbejder for at sikre adgang til sundhed. Panelister: Casey O’Connor (hun/dem), Projektleder af LGBTQI+ inklusion i Médecins Sans Frontières; Lea Lybecker (hun/hende), Chef for internationale programmer og fortalervirksomhed i LGBT+ Danmark; Gift Trapence, Direktør for The Centre for the Development of People (CEDEP) i Malawi; Kristine Mærkedahl Jensen, International chef i Sex & Samfund. Moderator: Lea Lybecker (hun/hende), Chef for internationale programmer og fortalervirksomhed i LGBT+ Danmark
18:15:
Spørgsmål og afsluttende bemærkninger
18:30:
Tak og på gensyn
Det mener vi …
Hos Læger uden Grænser er det et grundprincip, at alle har ret til lægehjælp. Uanset hvem de er, og hvor de befinder sig. Men mange steder i verden er virkeligheden desværre en helt anden.
Nogle af de mennesker, der oplever barrierer i adgangen til sundhedstjenester, er LGBTQI+-personer. I 34 af de lande, hvor Læger uden Grænser arbejder, er LGBTQI+-personer kriminaliserede og udsættes for grov stigmatisering og diskrimination. De mødes med fordomme og manglende viden om deres sundhedsbehov. De ekskluderes og marginaliseres, når de har brug for hjælp.
Den vanskelige og begrænsede adgang til sundhedsvæsenet betyder blandt andet, at de har højere sygdomsrater end resten af befolkningen. Mange har specifikke sundhedsudfordringer, netop fordi de er LGBTQI+-personer. Blandt andet er psykiske lidelser, depression og PTSD udbredt, ligesom specifikke typer af kræft, højere rater af hjertesygdomme, kønssygdomme og HIV samt seksuel- og kønsbaseret vold er det.
Læs om vores andre events under PRIDE WEEK på www.msf.dk/pride
Organized by