En humanitær krise udspiller lige nu på begge sider af grænsen mellem Sydsudan og Etiopien, der er presset til det yderste af eskalerende vold og udbrud af kolera.
Kampene, der begyndte i Upper Nile-staten i Sydsudan, har siden spredt sig til flere dele af landet, og ifølge FN er omkring 10.000 mennesker blevet drevet på flugt den seneste måned.
”En større, eskalerende konflikt kan skubbe hele landet ud i en hidtil uset humanitær katastrofe,” siger Zakaria Mwatia, der er vores landechef i Sydsudan.

Katastrofe at nødhjælp fjernes
I Læger uden Grænser modtager vi ikke finansiering fra den amerikanske regering, men nedskæringerne gør det meget vanskeligt for andre humanitære organisationer at reagere på kriser, som den vi ser lige nu, og flere sundhedsprogrammer er allerede lukket.
Jeg kom hertil, fordi folk bliver dræbt hjemme i Nasir, hvor jeg kommer fra.
Sundhedscentre lukker på grund af manglende donationer
Læger uden Grænser modtager ikke støtte fra den amerikanske regering, og derfor er vi ikke direkte påvirket af beslutningen om nedskæringerne, som den nye amerikanske regering er i gang med at gennemføre.
Men den pludselige nedlukning af tusinder af andre sundhedsprogrammer betyder, at vi nu skal navigere i et totalt forandret humanitært landskab – og det på et tidspunkt, hvor mange steder i verden desperat mangler humanitær hjælp.
I Sydsudan mærker vores medarbejdere og patienter tydeligt konsekvenserne allerede.
“Steder som Akobo i Jonglei-staten er kolera-responsen blevet stærkt påvirket af nedskæringer. Blandt andet er flere kritiske sundhedstjenester blevet lukket,” siger Zakaria Mwatia, der er vores landechef i Sydsudan.
“Flere mobile klinikker er allerede lukket ned efter de amerikanske nedskæringer, og nogle organisationer, der støttede sundhedsfaciliteter, herunder kolerabehandlingsenheder, har suspenderet alle aktiviteter.”
Ændrer sig dagligt
“Jeg kom hertil, fordi folk bliver dræbt hjemme i Nasir, hvor jeg kommer fra,” fortæller en kvinde, der flygtede til Etiopien med sine børn.
”Vi havde ikke noget at spise, og da vi ankom til et sted med fred, blev mine børn syge, men der var ingen sundhedsfaciliteter, hvor vi kunne få hjælp.”
Vores hold giver lægehjælp til de ankomne og behandler kolera i lejren, men hvis situationen fortsætter, er der langt fra ressourcer nok, siger Joshua Eckley, landechef i Etiopien.

Sådan hjælper vi i Sydsudan og Etiopien
Sydsudan har kæmpet med vold og koleraudbrud i forskellige dele af landet siden sidste år, og koleraen har også spredt sig til Etiopien. Vi er til stede i begge lande, og siden begyndelsen af marts har vores hold behandlet over 1.000 kolerapatienter i hele Sydsudan og modtaget over 160 sårede patienter. I Etiopiens Gambella-region har vi i samarbejde med sundhedsministeriet behandlet over 560 kolerapatienter siden begyndelsen af marts.