Kolera

Kolera er en smitsom mavetarmsygdom, der skyldes bakterien vibrio cholerae.
Foto: © Frederik Matte/MSF

Kolera er en smitsom mavetarmsygdom, der skyldes bakterien vibrio cholerae.

Kolera medfører kraftig diarré og opkastning, som giver store væsketab. Sygdommen kan være livstruende, hvis den smittede ikke bliver behandlet. Behandlingen består primært af væsketilførsel bestående af en blanding af rent vand, sukker og salte.

 

Symptomer på kolera

Tiden mellem smitteoverførelsen og sygdommens udbrud er forholdsvis kort: fra mindre end én dag til cirka fem dage.
 
Kolera udvikler sig i tyndtarmen, hvor vibrio cholera-bakterien formerer sig og danner giftstoffer, der påvirker tarmvæggene og medfører en meget kraftig diarré.
 
Væsketabet i forbindelse med diarréen og opkastninger kan være på op til en liter i timen, og det vil hurtigt føre til livstruende dehydrering - underskud af væske i kroppen - chok og efterfølgende død, hvis patienten ikke får øjeblikkelig behandling.
 
Andre symptomer på kolera er mavesmerter og let feber.
 

Behandling og forebyggelse af kolera

Det er forholdsvis enkelt at behandle kolerapatienter. Behandlingen skal indledes umiddelbart efter, de første symptomer viser sig - ofte i løbet af få timer.
 
De smittede skal isoleres og have tilført rehydreringsvæsker, der indeholder en blanding af sukker, salte og vand som erstatning for det væsketab, diarréen og opkastninger har forårsaget.
 
Formålet er, så hurtigt som muligt at genoprette kroppens naturlige væskebalance og indre miljø, der har betydning for alle organers funktioner. Antibiotika gives også nogle gange for at fremme udskillelsen af kolerabakterien og dermed afkorte sygdomsforløbet.
 
Derudover anbefales det at give et tilskud af zink, særligt til små børn, da det kan reducere varigheden og hyppigheden af diarré.
 
I mange tilfælde består kolerabehandlingen i at drikke litervis af ORS (oral rehydration solution), men har et menneske mistet mellem 10 og 15 procent af kropsvægten, er det nødvendigt at tilføre rehydreringsvæsken direkte i blodbanen gennem et drop.
 
Der findes i dag ikke en tilstrækkelig effektiv vaccine mod kolera, og den eneste mulighed for at hindre udbredelsen af kolera ligger i at forhindre kontakt med kolerabakterierne i forbindelse med indtagelse af mad og drikkevarer.
 

Sygdommens udbredelse

Pludselige store udbrud af kolera skyldes som regel forurenet drikkevand, og det er kun sjældent, at kolera bliver overført ved personlig kontakt imellem mennesker.
 
Det kan dog ske ved direkte kontakt med den smittede, med afføring og/eller opkast fra en smittet kombineret med dårlig hygiejne i forbindelse med efterfølgende fødevareindtagelse.
 
Hvert år rapporterer flere end 60 lande verden over om udbrud af kolera. Egentlige koleraepidemier udbryder oftest i tætbefolkede og fattige områder som slumkvarterer og flygtningelejre, hvor sanitære forhold og fødevarehygiejnen er dårlig.
 

Det gør Læger uden Grænser

Når kolera opstår i områder, der ikke er forberedte på udbruddet, dør op mod 50 procent - som regel fordi der ikke er behandlingsfaciliteter, eller fordi behandlingen indledes for sent.
 
Til sammenligning kan en velorganiseret indsats i et land, hvor omfanget af diarré er under kontrol, mindske dødeligheden til under én procent.
 
Ved koleraudbrud fokuserer vi både på behandling og forebyggelse. I områder med risiko for koleraudbrud er der placeret såkaldte ’kolera-kits’, der indeholder alt nødvendigt udstyr for at behandle patienterne, så behandlingen kan begynde med det samme.
 
Ved større udbrud opretter vi kolerabehandlingscentre, der kan håndtere store mængder smittede. Samtidig fokuserer vi på at sikre rent drikkevand til befolkningen og oplyse om, hvordan man undgår at blive smittet ved at sikre god hygiejne.
 
Sådan bygger vi et behandlingscentre (fra epidemien i Yemen i 2017):