Hiv og aids

Hiv er en virusinfektion, der nedbryder immunsystemet, så man på sigt udvikler aids, der er en dødelig tilstand. Se vores film om hiv/aids eller læs om sygdommen her.

Symptomer på hiv

Hiv-virus overføres gennem blod og kropsvæsker, for eksempel ved ubeskyttet sex eller brug af urene kanyler. Mødre kan også smitte deres barn under graviditeten, fødslen eller gennem modermælken.

 

Hvis man er smittet med hiv, er der to mulige forløb, efter at man er blevet smittet. Man kan enten få influenza-lignende symptomer en til seks uger efter smittetidspunktet, eller man kan have en ’stum’ infektion, hvor man overhovedet ingen symptomer har. Det er derfor nødvendigt at tage en blodprøve for at afgøre, om en person har hiv.

 

Det kan man gøre seks til tolv uger efter smittetidspunktet, hvor de hvide blodlegemer har produceret så mange antistoffer mod hiv-virussen, at de kan måles i blodet. Hvis man har hiv-antistoffer i blodet, er man altså hiv-positiv og kan udvikle aids.

 

En person, som smittet med hiv, vil som regel føle sig rask i lang tid. Men infektionen er aktiv i kroppen, og der bliver hele tiden dannet virus, som kan inficere og ødelægge nye blodceller.

 

Selvom den hiv-smittede ingen symptomer har, kan vedkommende stadig smitte andre.

 

Uden behandling går der i gennemsnit ni år fra smittetidspunktet, til den smittede udvikler aids. Aids er ikke i sig selv en sygdom. Det er en tilstand, der opstår, fordi hiv-virus har ødelagt så mange hvide blodlegemer, at immunforsvaret ikke længere reagerer tilstrækkeligt på de små og store angreb af infektioner, som vi hele tiden bliver udsat for.

 

Når en hiv-smittet dør af aids, er det faktisk følgesygdommene, som personen dør af.

 

Hiv er en forkortelse af ”humant immundefekt-virus”, og aids er en forkortelse af ”Acquired Immune Deficiency Syndrome”.

 

Behandling af hiv og aids

Hiv er en kronisk sygdom, som ikke kan helbredes, og som der heller ikke findes en vaccine mod.

 

Det er muligt at hæmme udviklingen af hiv hos mennesker og dermed forsinke udviklingen af tilstanden aids. Det kan man gøre med en lang række af såkaldte anti-retrovirale stoffer (ARV). Med ARV-behandling er det muligt at begrænse hiv-virussen så meget, at man ikke længere smitter, og man forhindrer også, at mødre giver virus videre til deres børn.

 

På trods af faldende priser på ARV-medicin, dør mange aids-patienter i udviklingslandene, fordi de ikke har råd til behandlingen. Selvom medicinen i nogle lande er gratis, kan lange afstande til den nærmeste klinik, eller høje priser for at blive testet være en forhindring, der hæmmer forsøget på at få hiv- og aidsepidemien inddæmmet.

 

Hiv/aids udbredelse

Man taler om en hiv/aids-epidemi, fordi hiv og aids findes over hele verden. Sygdommen er mest udbredt i de afrikanske lande syd for Sahara. I 2014 levede der i hele verden omkring 37 millioner mennesker med hiv, og omtrent 70 procent af dem boede i Afrika.

 

Antallet af nye hiv-smittede lå i 2014 på omkring to millioner, og samme år døde omkring 1,2 millioner af hiv/aids.

 

Det gør Læger uden Grænser

Forebyggelse og behandling hænger nøje sammen, viser erfaringerne fra vores mange projekter med hiv/aids.

 

En af de mest effektive måder at forebygge på er at vise, at der er mulighed for behandling: Hvis man ved, at det at være hiv-positiv ikke er en dødsdom, opmuntrer det nemlig til at blive testet og behandlet, og det er i sig selv med til at begrænse sygdommens spredning væsentligt. 

 

Det betyder også, at tabu omkring sygdommen nedbrydes, og det bliver langt nemmere at tale om brug af prævention, som er et af grundelementerne i forebyggelse af spredning.

 

Undersøgelser viser, at behandling reducerer smitte. En hiv-smittet person i behandling med ARV har 96 procent mindre risiko for at smitte sin partner.

 

I 2014 behandlede vi over 220.000 hiv-smittede med ARV-medicin, heriblandt tusindvis af mødre, som fik en særlig behandling for at undgå at de overførte hiv til deres ufødte børn.

 

Vi arbejder hele tiden på at sætte fokus på hiv og aids og mulighederne for at behandle sygdommen - blandt andet gennem påvirkning af politikere og beslutningstagere.

 

Vi arbejder for nemmere adgang til at blive testet og for behandling til en rimelig og betalelig pris. Det gør vi blandt andet gennem Access-kampagnen, som Læger uden Grænser lancerede i 1999, efter at vi vandt Nobels Fredspris.