Læger uden Grænsers skib tvunget til at indstille redningsaktioner på Middelhavet

Mens flygtninge, migranter og asylansøgere fortsat drukner på Middelhavet, er Læger uden Grænser og samarbejdspartneren SOS Méditerranée blevet tvunget til at indstille alle redningsaktiviteter på redningsskibet Aquarius.

Mens mennesker bliver ved med begive sig ud på den dødlige rute over Middelhavet, har Aquarius ligget stille i havnen i Marseille i de sidste to måneder, ude af stand til at udføre dets humanitære arbejde som resultat af den vedvarende kampagne mod redningsarbejdet anført af den italienske regering i spidsen og bakket op af andre europæiske stater.

En kampagne, der har forsøgt at kriminalisere og sværte humanitære organisationer til, og som har blokeret hjælpen til udsatte mennesker. En kampagne, der underminerer international lov og humanitære principper.

Uden en umiddelbar løsning på tiltagene,der har blokeret redningsarbejdet, har Læger uden Grænser og SOS Méditerranée intet andet valg end helt at stoppe redningsindsatsen med Aquarius.

”Dette repræsenterer en mørk dag”, siger Nelke Manders, Læger uden Grænsers direktør i Holland.

”Europa har ikke blot fejlet i at sørge for, at redningstjenesten har været fyldestgørende. Det har også aktivt saboteret andres forsøg på at redde liv på Middelhavet. Enden på Aquarius kommer til at betyde flere dødsfald til havs og flere unødvendige tab af liv, som ingen vil bevidne.”

Absurde beskyldninger

I løbet af de seneste 18 måneder har det hidtil usete niveau af angreb, der indskrænker den humanitære hjælp på Middelhavet, trukket på taktikker, der anvendes i nogle af verdens mest undertrykkende stater.

På trods af at vi har arbejdet i fuld overensstemmelse og gennemsigtighed med alle de relevante myndigheder, er Aquarius blevet frataget sin registrering to gange tidligere på året på grund af politisk pres på flaglandene og står nu overfor absurde beskyldninger om ikke at have håndteret affald fra skibet korrekt efter anløb i havnene i Italien.

Midt i alt dette blev mennesker, der blev reddet til søs, nægtet adgang til sikre havne, afvist assistance fra andre skibe og efterladt strandet på havet i ugevis ad gangen.

Mennesker sendt tilbage i Libyen

Den påtvungne nedlukning af Aquarius sker på et kritisk tidspunkt. Cirka 2.133 mennesker er omkommet på Middelhavet i 2018, hvor afgange fra Libyen tegner sig for det overvældende flertal af dødsfald.

Ved at støtte den libyske kystvagt har de europæiske medlemsstater gjort det muligt at tvinge 14.000 mennesker tilbage til Libyen – i klar modstrid med international humanitær lov, da Libyen ikke er et sikkert land.

I 2015 forpligtede Europa sig overfor FN’s Sikkerhedsråd til, at ingen, der blev reddet på havet, ville blive tvunget til at vende tilbage til Libyen.

“I dag støtter Europa direkte tvungne tilbagesendelser, samtidig med at det påstår at have succes med at bremse migration over Middelhavet” siger Karline Kleijer, Læger uden Grænsers katastrofechef.

“Vi er nødt til at være helt klar over, hvad denne succes betyder: En mangel på livreddende indsats til søs gør, at børn, kvinder og mænd bliver skubbet tilbage til vilkårlig tilbageholdelse med stort set intet håb om at flygte og skabelsen af et klima, der afskrækker alle skibe på Middelhavet fra at udføre deres pligt til at redde nødstedte.”

80.000 liv reddet

Siden begyndelsen af aktiviteterne på Middelhavet i februar 2016 har Aquarius hjulpet 30.000 mennesker i nød i internationalt farvand mellem Libyen, Italien og Malta.

Aquarius afsluttede sin sidste aktive redningsaktion den 4. oktober 2018, da skibet ankom til havnen i Marseille efter at have reddet 58 mennesker. Sammen med Læger uden Grænsers tidligere redningsskibe Bourbon Argos, Dignity, Prudence og Phoenix har Læger uden Grænser reddet eller behandlet over 80.000 mennesker siden 2015.

Selv om andre organisationer også har forsøgt at yde redningshjælp, er der i dag ikke længere nogle redningsbåde i det centrale Middelhav.

“Vi nægter at forblive passive på land, så længe mennesker fortsat drukner på havet,” siger Karline Kleijer.

”Så længe mennesker bliver ved med at lide og dø på havet og i Libyen, vil Læger uden Grænser bliver ved med at afsøge muligheder for at yde humanitær hjælp og medicinsk behandling til dem.”