I Gaza bliver knogler til støv

Skudhuller så store som knytnæver, itusprængt væv og pulveriserede knogler. Det er blot nogle af de syn, der møder vores læger i Gaza.

”Mængden af sårede mennesker, der strømmer ind på vores hospitaler er overvældende.” Sådan siger Thierry Saucier, der er en af vores ortopædkirurger i Gaza.

Siden 30. marts har vores læger arbejdet i døgndrift for at tage imod sårede palæstinensere, der er blevet skudt og såret af israelske styrker i forbindelse med demonstrationer ved grænsen til Israel.

Tirsdag den 14. maj var den hidtil blodigste dag i Gaza. Ifølge de lokale myndigheder mistede 58 livet, mens flere end 2.270 mennesker blev sårede under den seneste uro ved grænsen til Israel.

”I løbet af blot en enkelt dag foretog vi flere end 30 operationer. Nogle gange måtte vi operere to eller tre patienter i samme rum, andre gange måtte vi gøre det på hospitalsgangene”, siger Thierry Saucier.

Knuste knogler

Halvdelen af alle de patienter, vi har modtaget, er blevet skudt i knoglerne, og noget af det, der har gjort mest indtryk på Thierry Saucier, er de skudsår, som patienterne kommer med.  

”Når en kugle går igennem kroppen, vil udgangshullet altid være lidt større end indgangshullet, men i de skudsår, som jeg har behandlet, har udgangshullerne været enorme. Nogle gange har de været på størrelse med en knytnæve. Andre gange så store som en åben hånd”, siger han.

”Nogle gange er knoglerne splintret til ukendelighed. Andre gange er de bogstaveligt talt pulveriserede – skudt i stykker til støv”, siger Thierry Saucier.

Ifølge Thierry Saucier kan nogle af patienterne risikere at skulle behandles i årevis, mens andre vil være handicappede for livet.

Vi er til stede på tre hospitaler i Gaza. Foruden hundredevis af akutte kirurgiske indgreb har vi foretaget 830 operationer på patienter, der har haft brug for opfølgende behandling.

Palæstina (Gaza/Vestbredden)

Indbyggere: 5,3 mio.

Forventet levealder m/k: 73/76 år

Børnedødelighed: 17 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2021: 392

Læger uden Grænser arbejdede første gang i Palæstina (Gaza og Vestbredden) i 1989.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO