© Oriane Zerah

Vores gynækolog i Afghanistan: ”Jeg kunne mærke, at der var noget helt galt her”

En nat på fødegangen på vores hospital i Khost i Afghanistan var noget gået helt galt. Vores gynækolog Tori havde været i landet i en måned for at hjælpe, da hun blev kaldt ned til en kvindelig patient, som havde skreget af smerte – men nu var hun helt stille. Læs Toris historie her.

Tori har nattevagt på barselshospitalet i Khost i det østlige Afghanistan. Lyden af fødende kvinder og grædende børn afbrydes af et telefonopkald:

“Tori, du skal komme på fødegangen.”

Der finder hun en patient, der havde skreget af smerte. Men nu er hun helt stille.

“Intet var gået, som det skulle”

At blive mor indebærer altid en vis risiko. Men i Afghanistan, hvor sundhedsvæsenet er under et enormt pres på grund af årtiers krig og en akut økonomisk krise, kan det være livsfarligt at føde. Derfor hjælper vi mødre med at føde under sikre forhold på vores hospital.

”Fødslen havde stået på længe, men intet var gået, som det skulle. Hun havde mistet meget blod, barnet var allerede dødt, og hun havde store rifter i underlivet.

Hun må have haft frygtelige smerter. Jeg kunne mærke, at der var noget helt galt her.

Vi blev enige om at lave kejsersnit og operere på grund af symptomerne på indre skader. Og det var rigtigt: De indre skader var så alvorlige, at vi måtte fjerne livmoderen.

Efter en længere operation fik vi også repareret de udvendige skader, som heldigvis ikke var så alvorlige som først antaget,” fortæller Tori.

Tori og hendes kollega Øyvind på operationsstuen i Khost. Privatfoto.

Dagen efter operationen gik Tori ned til kvinden. Tori er tydeligt berørt, når hun fortæller om mødet med kvinden.

”Jeg var helt i tårer. Hun var så stærk. Jeg spurgte, om hun havde ondt. Hun sagde nej og smilede. Jeg sagde til hende: ‘Jeg er så ked af det, du har oplevet.’

Hun sagde, at hun bare var glad for at være her. Familien var fattige og havde ikke råd til lægehjælp.”

En måned senere blev kvinden udskrevet.

Hospitalet i Khost er et af vores største fødsels-projekter.

Her bliver der født flere end 60 børn hver eneste dag, op til tre babyer i timen. Det er næsten fem gange så mange som på Toris arbejdsplads i Norge.

LÆGER UDEN GRÆNSER I AFGHANISTAN

Vi hjalp første gang i Afghanistan i 1980. I dag er vi til stede i byerne Khost, Kunduz, Herat og Kandahar samt på Boost Hospital i byen Lashkar Gah. Her driver vi blandt andet et fødselshospital i Khost, en klinik for under- og fejlernærede patienter i Herat og et behandlingsprogram for tuberkulosepatienter i Kandahar.

På Boost Hospital er der blandt andet en skadestue, et kirurgisk afsnit, et afsnit for patienter, der kræver indlæggelse, en fødegang, en neonatal afdeling, et afsnit for indlagte børn og et radiologisk afsnit.

Her hjalp vi i november 2021 flere end 1.900 børn til verden, behandlede over 18.000 patienter på skadestuen og indlagde 240 børn på afdelingen for underernæring.

I Khost hjalp vi i november ved flere end 2.000 fødsler, indlagde over 2.400 på fødselshospitalet og indlagde over 170 babyer.

I Herat indlagde vi 150 børn på vores afdeling for underernæring i november 2021

I Afghanistan er mange klinikker og hospitaler private og koster derfor penge, som den i mange tilfælde fattige befolkning ikke har. Derfor tilbyder vi gratis behandling på vores klinikker, hospitaler og projekter.

I 2020 udførte vi 130.500 ambulante konsultationer, hjalp ved 36.300 fødsler, foretog 6.900 operationer og behandlede 2.560 børn for under- eller fejlernæring.

Hjælp Læger uden Grænser med at redde liv

DIN STØTTE
REDDEr LIV

Med din støtte giver du os mulighed for at sende læger og sygeplejersker til katastrofer og kriser verden over.