© Oriane Zerah

Læger uden Grænsers gynækolog i Afghanistan: ”Jeg kunne mærke, at der var noget helt galt her”

En nat på fødegangen på Læger uden Grænsers hospital i Khost i Afghanistan var noget gået helt galt. Norske Tori havde været i landet i en måned for at hjælpe, da hun blev kaldt ned til en kvindelig patient, som havde skreget af smerte – men nu var hun helt stille. Læs Toris historie her.

Tori har nattevagt på barselshospitalet i Khost i det østlige Afghanistan.

Lyden af fødende kvinder og grædende børn afbrydes af et telefonopkald:

“Tori, du skal komme på fødegangen.”

Der finder hun en patient, der havde skreget af smerte.

Men nu er hun helt stille.

Tori på fødselsgangen i Khost. Privatfoto.

“Intet var gået, som det skulle”

At blive mor indebærer altid en vis risiko. Men med god adgang til sundhedspleje, som i Danmark og Norge, går det som regel godt. I Afghanistan derimod, hvor sundhedsvæsenet er under et enormt pres på grund af årtiers krig og en akut økonomisk krise, kan det være livsfarligt at føde. Men på Læger uden Grænsers hospital bliver mødre reddet hver dag.

”Fødslen havde stået på længe, men intet var gået, som det skulle. Hun havde mistet meget blod, barnet var allerede dødt, og hun havde store rifter i underlivet.

Hun må have haft frygtelige smerter. Jeg kunne mærke, at der var noget helt galt her.

Vi blev enige om at lave kejsersnit og operere på grund af symptomerne på indre skader. Og det var rigtigt: De indre skader var så alvorlige, at vi måtte fjerne livmoderen.

Efter en længere operation fik vi også repareret de udvendige skader, som heldigvis ikke var så alvorlige som først antaget,” fortæller Tori.

Tori og hendes kollega Øyvind på operationsstuen i Khost. Privatfoto.

Dagen efter operationen gik Tori ned til kvinden. Tori er tydeligt berørt, når hun fortæller om mødet med kvinden.

”Jeg var helt i tårer. Hun var så stærk. Jeg spurgte, om hun havde ondt. Hun sagde nej og smilede. Jeg sagde til hende: ‘Jeg er så ked af det, du har oplevet.’

Hun sagde, at hun bare var glad for at være her. Familien var fattige og havde ikke råd til lægehjælp.”

Se Tori fortælle sin historie herunder:

I dag, over en måned senere, er kvinden blevet udskrevet og har det godt.

Hendes reaktion på at have modtaget hjælp – sundhedspleje, som borgerne i lande som Danmark og Norge tager for givet – viser, at der er brug for Læger uden Grænsers arbejde, fastslår Tori.

Hospitalet i Khost er da også et af organisationens største fødsels-projekter.

Her bliver der født flere end 60 børn hver eneste dag, op til tre babyer i timen. Det er næsten fem gange så mange som på Toris arbejdsplads i Norge.

Afghanistan: Hjælp kvinder og deres nyfødte børn

Afghanistan er et af de lande i verden, hvor det er farligst at være gravid, fødende og nyfødt.
På Læger uden Grænsers fødselshospital kan kvinder få hjælp til en sikrere fødsel – og deres nyfødte kan få den behandling, de har brug for.

Når krisen rammer, bliver vi

Udenfor den sikre fødestue stormer det. Det er en ekstraordinær tid i Afghanistan. Økonomiske sanktioner mod styret har skabt en enorm pengemangel i landet.

Millioner af afghanere er afhængige af nødhjælp for at overleve. Mange hospitaler er lukket. Sundhedsarbejdere i det offentlige system har været uden løn og det nødvendige udstyr.

I denne situation er Læger uden Grænser en af undtagelserne. De har kunnet fortsætte deres hjælpearbejde som normalt.

Organisationen er uafhængig og modtager ikke statslige midler. Derfor kan de lave deres egne vurderinger og handle ud fra medicinske behov – helt uafhængigt af politiske, økonomiske eller andre interesser.

LÆGER UDEN GRÆNSER I AFGHANISTAN

Organisationen hjalp første gang i Afghanistan i 1980. I dag er de til stede i byerne Khost, Kunduz, Herat og Kandahar samt på Boost Hospital i byen Lashkar Gah. Her driver de blandt andet et fødselshospital i Khost, en klinik for under- og fejlernærede patienter i Herat og et behandlingsprogram for tuberkulosepatienter i Kandahar.

På Boost Hospital er der blandt andet en skadestue, et kirurgisk afsnit, et afsnit for patienter, der kræver indlæggelse, en fødegang, en neonatal afdeling, et afsnit for indlagte børn og et radiologisk afsnit.

Her hjalp de i november 2021 flere end 1.900 børn til verden, behandlede over 18.000 patienter på skadestuen og indlagde 240 børn på afdelingen for underernæring.

I Khost hjalp de i november ved flere end 2.000 fødsler, indlagde over 2.400 på fødselshospitalet og indlagde over 170 babyer.

I Herat indlagde de i november 150 børn på deres afdeling for underernæring.

Indtil 2020 drev de også en fødselsklinik i Kabul, men den måtte desværre lukke, da de ansattes og patienternes sikkerhed var i fare efter det bestialske angreb på klinikken den 12. maj 2020.

I Afghanistan er mange klinikker og hospitaler private og koster derfor penge, som den i mange tilfælde fattige befolkning ikke har. Derfor tilbyder Læger uden Grænser gratis behandling på deres klinikker, hospitaler og projekter.

I 2020 udførte de 130.500 ambulante konsultationer, hjalp ved 36.300 fødsler, foretog 6.900 operationer og behandlede 2.560 børn for under- eller fejlernæring.

Hjælp Læger uden Grænser med at redde liv

DIN STØTTE
REDDEr LIV

Med din støtte giver du os mulighed for at sende læger og sygeplejersker til katastrofer og kriser verden over.