© Penny Bradfield
Den nigerianske kirurg Dr Said Abubakar opererer på en patient, der lider af fistula.

Vesico-vaginal fistula

Fistula er et hul mellem skeden og blæren, der ofte skyldes komplicerede fødsler.

Fistula er en lidelse, der kan ramme kvinder i forbindelse med komplicerede og langvarige fødsler eller grove voldtægter, hvor der opstår et hul mellem skeden og blæren eller skeden og endetarmen. 

Fistula symptomer

Fistula-patienter kan ikke holde på urin eller afføring. Fistula medfører betændelse i huden og opløsning af hud og væv i endetarm og skede som følge af den ukontrollable urin og afføring. I ekstreme tilfælde kan urinrøret, blæren og skedevæggen blive helt ødelagt.   Ud over de fysiske symptomer skaber fistula ofte alvorlige sociale problemer. På grund af den ukontrollable urin, afføring og lugten, der følger med, bliver kvinderne ofte udstødt af deres mand og samfundet.

Behandling af fistula

En operation kan ofte afhjælpe problemet helt. Der har i de seneste år været øget fokus på fistula, og flere centre, som har specialiseret sig i at behandle kvinder med netop denne lidelse, er opstået.   Fistula kan for en stor dels vedkommende forhindres, hvis kvinden har adgang til lægehjælp før, under og efter fødslen

Udbredelse

Det skønnes, at flere end to millioner kvinder i Afrika lever med fistula, og der er mellem 50.000 og 100.000 nye tilfælde hvert eneste år. Problemet kendes også i Sydamerika, hvor det dog langt fra er lige så udbredt.   I områder, hvor der er ringe eller ingen adgang til kvalificeret graviditets- og fødselshjælp, er kvinder i stor risiko, når de skal føde. Trækker fødslen ud, eller opstår der andre komplikationer, kan det i værste fald betyde, at kvinden og barnet dør – mens det i andre tilfælde kan give dem skader i underlivet.   Dertil kommer, at mange kvinder i udviklingslande er afskåret fra at få operationer som for eksempel kejsersnit, fordi de ikke har råd til at betale.

Det gør Læger uden Grænser

I 2003 etablerede vi det første tilbud om behandling af fistula i Elfenbenskysten og Tchad. Vi tilbyder i dag operationer i en række lande – ligesom mødresundhed og fødselshjælp indgår i mange af vores projekter verden over.