Leishmaniasis - kala azar - er en parastisygdom, som overføres af sandfluer.
Leishmaniasis - kala azar - er en parastisygdom, som overføres af sandfluer.

Leishmaniasis (kala azar)

Leishmaniasis er en parasitsygdom, som overføres af sandfluer.

Der findes 20 typer af parasitsygdommen leishmania, og de overføres ved bid af den to-tre millimeter lange sandflue phlebotomus. Sandfluer af hunkøn optager parasitten, når de suger blod fra mennesker eller pattedyr. Når den inficerede sandflue stikker for at suge blod næste gang, overfører den parasitten, som formerer sig i ofrets krop og angriber immunforsvaret. Sygdommen kan udslette hele landsbyers befolkning.

Symptomer

Leishmaniasis kan inddeles i tre hovedsymptomer afhængig af infektionen:

  1. Visceral leishmaniasis/ kala azar (hindi for “sort feber”) er en generel infektion, der medfører vægttab, træthed, blodmangel og feber. Lever og milt svulmer op, og der er risiko for diarré. Hos personer med svækket immunforsvar ses et mere akut billede med høj feber, mavesmerter, hovedpine og svimmelhed. Ikke alle smittede mennesker udvikler dog sygdommen. Der er størst risiko for at blive syg, hvis immunforsvaret i forvejen er svækket på grund af underernæring eller hiv/aids. Det er vanskeligt at diagnosticere sygdommen, fordi de tidlige symptomer ligner dem, man får ved andre mere almindelige tropiske sygdomme som malaria. En kala azar-patient, der ikke behandles, dør i løbet af få måneder.
  2. Kutan leishmaniasis er en infektion i huden. Der dannes sår i ansigtet, på ben og arme, som har vanskeligt ved at hele og kan være kroniske.
  3. Mukokutan leishmaniasis rammer slimhinderne i blandt andet næse og mundhule, og der dannes invaliderende sår, som kan ødelægge næseborene og mundhulen.

Man kan ikke vaccinere mod leishmaniasis, men sygdommen kan behandles. Behandling er dog en specialistopgave, der kræver særligt udstyr, som sjældent er tilgængeligt i afsides beliggende områder uden permanente klinikker.

Sygdommens udbredelse

Leishmaniasis er udbredt i fattige, fjerne og ustabile områder, hvor meget få har adgang til sundhedshjælp og medicin. Sygdommen findes i 82 lande i verden, og hvert år dør 20.000 og 30.000 mennesker på grund af sygdommen. 90 procent af smitte-tilfældene findes i blot fire lande: Bangladesh, Brasilien, Indien og Sudan.   Hvert år smittes mellem 900.000 og 1,3 millioner mennesker, og de seneste ti år har de forskellige typer af leishmaniasis spredt sig til andre områder af verden. Mere end 90 procent af tilfældene af afarten kutan leishmaniasis findes i Afghanistan, Brasilien, Iran, Saudi-Arabien og Syrien. I disse lande er sygdommen begrænset til få områder.  Sygdommen kan sprede sig i forbindelse med flygtningestrømme, som det er sket i blandt andet Sudan og Afghanistan.

Behandling

Der findes flere typer medicin mod kala azar. Den mest almindelige, pentavalent antimony, er blevet brugt i 70 år. Den gives gennem et drop, er smertefuld og giftig, har farlige bivirkninger og kan være dødelig. I mange områder – særligt i Indien – er medicinen ikke længere effektiv mod sygdommen. Et andet middel eksisterer også, som er let at bruge. Det skal højst indtages i ti dage og har næsten ingen bivirkninger. Ulempen er, at der kun findes én producent, og at medicinen er for dyr for mange patienter.

Det gør Læger uden Grænser

Senest har Læger uden Grænser udviklet en ny test, som er egnet til at bruge i områder, hvor der ikke findes hospitaler eller laboratorier. Før denne test døde for halvdelen af alle kala azar-patienter for eksempel i Sudan, men nu er situationen markant forbedret. Testen har været i brug i Sudan siden begyndelsen af 2005.   Læger uden Grænser behandlede i 2014 næsten 9.500 mennesker, der var smittet med Visceral Leishmaniasis. Leishmaniasis er en af de oversete dræbersygdomme, der forskes i under non-profit-organisationen ‘Drugs for Neglected Diseases Initiative’. Vi arbejder målrettet for at gøre eksisterende medicin billigere og tilgængelig for alle. Det gør vi blandt andet gennem Access-kampagnen, som Læger uden Grænser lancerede i 1999, efter at vi vandt Nobels Fredspris.

Du kan læse meget mere om Access-kampagnen her