Difteri overføres fra person til person gennem såkaldt dråbesmitte, for eksempel ved hoste og nys.
© Ton Koene
Difteri overføres fra person til person gennem såkaldt dråbesmitte, for eksempel ved hoste og nys.

Difteri

Difteri er en alvorlig, akut luftvejsinfektion med høj dødelighed.

Difteri overføres fra person til person gennem såkaldt dråbesmitte, for eksempel ved hoste og nys.

Bakterierne inficerer slimhinden i svælget, næsen og/eller struben, hvor de formerer sig og udskiller et giftstof, der føres med blodbanen videre ud i organismen og medfører skader i hjertemusklen, nyrerne og i nervesystemet med lammelser til følge. Det kan i værste fald medføre hjertestop og dermed død.

Symptomer på difteri

De første symptomer er smerter i halsen, hoste og besvær med at trække vejret, let feber, slaphed og mathed. Dødeligheden er høj specielt i fattige lande, hvor op mod 30-40 procent af difteri-smittede dør.

I vestlige lande er dødeligheden på omkring 5-10 procent, især fordi sygdommen kan forveksles med andre infektioner i starten. Den rette behandlingen kan derfor blive forsinket.

Behandling af difteri

Smittede patienter behandles med et såkaldt antitoksin, som modvirker difteri-bakteriens giftstof. Herudover gives antibiotika for at udrydde selve bakterien, og den smittede bliver isoleret for at undgå yderligere spredning.

Sygdommens udbredelse

Bakterien kan forekomme overalt i verden, men det er især i fattige og tætbefolkede områder, hvor ikke alle har fået difterivaccination, at der er stor risiko for spredning af sygdommen.

I begyndelsen og midten af 1990´erne blev mere end 50.000 mennesker syge af difteri i Rusland og i de baltiske lande. I de senere år har der desuden været mindre epidemier i Sydøstasien.

I Danmark og andre vestlige lande er sygdommen meget sjælden, og der har ikke været epidemier siden 1940’erne, hvor difterivaccination blev indført. Men enkelte tilfælde kan stadig forekomme, da en mindre del af befolkningen ikke er fuldt vaccineret, og difteri kan indføres fra udlandet.

Det gør Læger uden Grænser

I fattige og tætbefolkede områder, hvor der er stor risiko for spredning af sygdommen, og hvor der ikke er indført børnevaccinationsprogrammer, gennemfører Læger uden Grænser store vaccinationskampagner blandt både børn og voksne.