Dette billede indeholder en grafisk illustration af den personlige indsamling "Støt de civile ofre i Sudan – en af verdens glemte konflikter!".
Fødselsdag

Støt de civile ofre i Sudan – en af verdens glemte konflikter!

Siden 15. april 2023 har Sudan været ramt af en borgerkrig, der har kostet mere end 6.000 mennesker livet og fordrevet mere end 4 millioner mennesker. Sudans hovedstad, Khartoum, har været den centrale slagmark i krigen mellem den sudanske hær og den paramilitære gruppe RSF, der kæmper om magten i Afrikas tredje største land.

Den ene våbenhvile efter den anden er blevet brudt, og der er ingen udsigt til fred.

De humanitære behov er enorme. De nuværende kampe er langt fra den første konflikt i Sudan, der også er ramt af økonomisk krise, fattigdom, mangel på mad, klimarelaterede katastrofer og sygdomsudbrud.

Flere lande, herunder Danmark, har haft travlt med at evakuere deres statsborgere, efterhånden som situationen er blevet forværret, men mange uskyldige børn og deres familier er stadig fanget i de brutale og voldelige kampe uden adgang til husly, mad, rent vand og sundhedshjælp.

Mens de fleste internationale organisationer har evakueret deres ansatte fra Sudan af frygt for deres liv, er Læger uden Grænser til stede i tolv områder i Sudan.

Jeg håber du har lyst til at støtte denne indsamling, der er øremærket til Læger uden Grænsers arbejde i Sudan. Alle bidrag gør en forskel!

FAKTA OM BORGERKRIGEN I SUDAN 2023:
I 2019 blev Sudans mangeårige leder Omar al-Bashir fjernet ved et militærkup. Efterfølgende blev der dannet en overgangsregering, der både havde et civilt og militært element, men to år senere i 2021 smed de to militære enheder den civile del på porten i et nyt kup.

Landet har siden været i en politisk krise. I centrum af striden står to militærmænd: general Abdel Fattah al-Burhan og general Mohamed Hamdan Dagalo, kendt som ’Hemedti’.

Abdel Fattah al-Burhan er leder af hæren og landets de facto-præsident.
’Hemedti’ er hans stedfortræder og leder af den paramilitære gruppe RSF (Rapid Support Forces).

De er uenige om, hvilken retning landet skal bevæge sig i, herunder potentielle skridt mod et civilt styre.

Et af de største stridspunkter handler om planerne om at indlemme den 100.000 mand store RSF-gruppe i landets hær, og hvem der i så fald skal lede den nye styrke.

Den 15. april 2023 udbrød der kampe mellem landets hær og RSF over det meste af Sudan. Siden da har kampene resulteret i over 6.000 dræbte, adskillige flere alvorligt sårede, og mere end 4 millioner mennesker på flugt.

Over 13,6 millioner børn har akut brug for livreddende humanitær hjælp – det højeste antal, der nogensinde er registreret i Sudan.

Siden eskaleringen af ​​den nuværende krise i Sudan har Læger uden Grænser arbejdet aktivt i 12 stater: Khartoum, Kassala, Al-Jazeera, West Darfur, North Darfur, Central Darfur, South Darfur, Røde Hav, El-Gedaref, Blue Nile, River Nilen og White Nile States

Kilder:
Læger uden Grænser, FN’s Flygtningeorganisation (UNHCR), Politiken, DR, Al Jazeera, The Global Conflict Tracker.