19-12-2008web_zimbabwe_250.jpg

Zimbabwe: Sundhedskrise fejer over Zimbabwe

De først måneder af 2008 var kendetegnet af yderligere økonomisk nedsmeltning og politisk vold i Zimbabwe. Selvom landet har været i krise i årevis, forværredes situationen alarmerende med en inflation på 231 millioner procent, mangel på basale varer, undertrykkelse af støtter oppositionen og endnu flere restriktioner på humanitære organisationer i optakten til det omstridte valg i juni. Zimbabwe er en af verdens værste humanitære kriser i 2008.


Krisen var især alvorlig for landets omkring to millioner hiv-smittede. Ifølge FN er den gennemsnitlige levetid i Zimbabwe styrtdykket til kun 34 år som følge af aids. Krisen betyder, at mange smittede må springe måltider over eller ikke kan komme til konsultationer på klinikken, fordi de ikke har råd til at købe en busbillet, eller fordi de er bange for at forlade deres hjem.


 


Læger uden Grænser sørger for 40.000 mennesker med hiv/aids. Heraf er omkring halvdelen på livsforlængende antiretroviral (ARV) behandling. Det frygtes, at nogle af de patienter, der ikke er mødt op til deres kontroller, er flygtet fra landet. Afbrydes behandlingen, kan det have alvorlige konsekvenser for patientens helbred, fordi sygdommen kan udvikle modstandsdygtighed over for medicinen.


 


Zimbabwere på flugt
I løbet af hele året flygtede zimbabwere fra landet i alarmerende antal. Manglen på især medicinsk personale er endnu en belastning på landets i forvejen svækkede sundhedsvæsen. Omkring tre millioner zimbabwere er flygtet til nabolandet, Sydafrika, et uhørt antal for et land, der ikke er i krig.


Hver dag krydser tusinder af mennesker Limpopo-floden for at nå den sydafrikanske by Musina.


 Flygtningene risikerer at blive udsat for vold, voldtægter og røverier. Læger uden Grænser begyndte i 2008 et projekt i byen Beitbridge for at yde medicinsk hjælp til flygtninge på vej mod Sydafrika. Læger uden Grænser drev også mobile klinikker for nyankomne langs Limpopo-floden og i selve Musina.


 


Mange, som nåede frem til Sydafrika, blev tvunget til at leve under jorden for at undgå at blive arresteret og deporteret tilbage til Zimbabwe, og i maj blev zimbabwere – sammen med folk fra en række andre lande – ofre for voldelige fremmedfjendske angreb, hvilket sendte flere end 100.000 på flugt internt i Sydafrika. Læger uden Grænser ydede nødhjælp til ofrene.


 


Kolera erklæret national katastrofe
Det værste koleraudbrud i mange år begyndte i august og spredte sig hurtigt på grund af landets kollapsede sundhedssystem. Udbruddet, der er centreret i Harare, blev erklæret national katastrofe i begyndelsen af december, hvor Læger uden Grænser allerede havde behandlet flere end 11.000 patienter.


 


Læger uden Grænsers medicinske hold etablerede flere end 12 kolerabehandlingscentre, klorbehandlede vand, desinficerede hjem og sendte også folk ud i landet for at behandle koleraudbrud der. Væsentlige nye udbrud fandt sted i midten af december, hvilket er særligt bekymrende, idet regntiden endnu ikke er brudt ud. Kolera spredes lettere i regntiden, der finder sted mellem november og marts, fordi forurenet vand kan flyde over i ubeskyttede brønde. Læger uden Grænser forventer at skulle behandle kolerapatienter i Zimbabwe i 2009. 


 


/bt