18-03-2008low_zim34942.jpg

Zimbabwe: MSF prøver at nå ind til hiv-smittede mænd

Forekomsten af hiv/aids i Epworth i Zimbabwe er ekstrem høj – næsten halvdelen af de mennesker, som bliver testet, er smittet. Og den helt store udfordring er at få mænd til at lade sig teste. Chipo Takawira, leder af Læger uden Grænsers (MSF) kontakt-hold, som arbejder med hiv/aids i Epworth fortæller her om sit arbejde, hiv/aids epidemien i landet og om stigmatiseringen som de smittede må leve med.

“Jeg er ansvarlig for samarbejdet med græsrodsorganisationer, og jeg koordinerer et MSF-hold bestående af seks medarbejdere. Vi arbejder på klinikken og udfører også opsøgende arbejde og tager på hjemmebesøg.
 
Vi har uddannet 22 lokale sundhedsmedarbejdere, som opsøger borgerne og tjekker at patienterne følger deres livsforlængende antiretrovirale behandling (ARV) og undersøger, om der er familiemedlemmer i huset, som hoster og måske har tuberkulose.
 
En yderst vigtig del af vores hold er 17 hiv-patienter, som er uddannet til at opfordre folk til at blive testet, lære andre patienter om hiv og fortælle dem, hvordan de skal følge deres behandling og hvordan man lever med at være hiv-smittet.
 
Mænd sværest at nå
En af vores største udfordringer er at nå den mandlige del af befolkningen. Kun 30 procent af vores patienter er mænd, og når de kommer på klinikken, er de ofte allerede kritisk syge. Kun meget få kommer for at blive testet tidligere.
 
Jeg tror, et af problemerne er mangel på oplysning. Mænd udelukkes ofte fra de informationsprogrammer, som hovedsageligt er rettet mod kvinder og børn. Mange mænd kender hiv, men de ved ikke, hvad der sker, når man er testet positiv, og om man kan få behandling. For mange hænger det også sammen med deres ego – og at de er bange for at blive udstødt og stigmatiseret.

 
Sommetider følger mændene kvinderne til klinikken, og når vi ser dem stå og vente udenfor, taler vi med dem om også at blive testet. I de tilfælde er mændene i det mindste et skridt nærmere at blive testet. Men i omkring 80 procent af tilfældene kommer kvinderne alene for at blive testet.
 
Kvinder udstødes
Hvis kvinder testes positive, er det en hård opgave at gå hjem og fortælle deres mænd det. De bliver ofte beskyldt for at have andre partnere, bliver smidt ud af huset, misbrugt eller manden forlader dem.
 
Nogle gange spørger en kvinde, om vi kan hjælpe med at forklare hendes mand, hvad det vil sige at være hiv-positiv, og hvorfor han også bør testes. Vi spørger altid, om kvinden ønsker en mandlig eller kvindelig medarbejder til at komme med til hjemmet, og sommetider bliver manden mistænksom og spørger kvinden: ”Er det din kæreste?”
 
Andre gange siger kvinden: ”Jeg ønsker ikke, min mand skal vide det, for han vil banke mig eller smide mig ud … jeg vil ikke have en oplysningsmedarbejder med hjem”. Så fortæller vi om risikoen, hun løber ved ikke at fortælle sin mand om smitten.
 
”Testen er kun for kvinder”
For ikke ret længe siden kom en gravid kvinde for at blive testet for hiv, mens hendes mand ventede udenfor. En af vores mandlige oplysningsmedarbejdere spurgte, hvorfor han sad udenfor. Han svarede: ”Testen er kun for kvinder; det er hende, der er gravid”. Vores medarbejder foreslog, at manden også skulle lade sig teste og fik svaret: ”Jeg tror ikke, jeg er hiv-positiv; jeg ser ikke syg ud – jeg er stærk!” Det er hvad mange siger, når de tror, de ikke er smittet.
 
Kvinden fik resultatet. Hun var hiv-positiv. Hun fortalte sin mand det, og han gik amok og råbte af hende: ”Hvad har du lavet, du har fjollet rundt!” Vores medarbejder fortalte mere om hiv og aids, og at manden også burde testes, fordi der er flere beslutninger at tage som et par, så han måtte kende sin egen status. Men han sagde bare: ”Ser jeg syg ud? Det er hendes resultater”.
 
Vores medarbejder prøvede at berolige ham, men han lyttede ikke, og hans kone så meget fortabt ud og havde brug for støtte. Vi aftalte et hjemmebesøg.
 
Manden ændrede holdning
Vores oplysningsmedarbejder besøgte hjemmet to gange om ugen i en måned, før manden indvilligede i at lade sig teste. Han var hiv-positiv. Efter han fik sine resultater, ændrede han holdning overfor sin kone. Han undskyldte og blev mere hjælpsom. Det ser vi tit. Det er først, når manden også bliver testet positiv, han ændrer holdning.
 
Et af MSF’s mål i Epworth for 2008 er at organisere bedre hiv-oplysning og tilbud til mænd. Vores hold uddanner flere mandlige oplysningsmedarbejdere og arbejder tæt sammen med en lokal sammenslutning for mænd, som underviser mændene om emner som hiv og aids. Vi vil også samarbejde med andre organisationer for at undersøge, om de kan tilbyde frivillig konsultation og testning i weekenderne”, fortæller Chipo Takawira.
 
Epworth er et forstadsområde, der ligger <?xml:namespace prefix = st1 />15 kilometer sydøst for Zimbabwes hovedstad Harare, med meget lidt rent drikkevand og dårlige sanitære forhold. De fleste af indbyggerne ankom i 2005 efter regeringens ’Operation Genoprettelse af Orden-kampagne’ tilintetgjorde ulovlige bosættelser i Harare og tvang tusinder af mennesker til at forlade byen.
 
MSF har arbejdet I Zimbabwe siden 2000; I øjeblikket på klinikker I Bulawayo,
 Tsholotsho, Gweru, Epworth and Manicaland. MSF støtter det Zimbabwiske sundhedsministerium, og yder gratis lægehjælp til flere end 35.000 mennesker, som lever med hiv/aids i Zimbabwe. 11.000 patienter modtager antiretroviral medicin (ARV), hvilket udgør mere end en femtedel af forsyningerne i landet. MSF-holdene arbejder også med underernæring, tuberkulose og epidemier. Den danske læge Tomas Østergaard Jensen og projektkoordinator Eva Capa Corrales arbejder lige nu på projektet i Epworth.
 
/ls