Luftangreb er dagligdag for befolkningen under borgerkrigen i Yemen

Yemen: Folk kæmper for en hverdag blandt kampfly og snigskytter

Yemen er et land i frit fald. Antallet af internt fordrevne er på kort tid fordoblet, og mange mennesker er fanget bag borgerkrigens frontlinjer uden adgang til sundhedspleje og rent vand. Men befolkningen er ukuelig, og livet går videre midt i mørket, fortæller Celine Langlois, som var fem måneder i Yemen som medicinsk koordinator.

Celine Langlois er tidligere medicinsk koordinator for Læger uden Grænser i Yemen.

”I hovedstaden Sana’a er den største trussel de kampfly, der flyver hen over hovederne på os. Flyene holder folk årvågne, giver børn søvnløse nætter, vækker babyer midt om natten og dræber folk. Yemenitterne har lært at leve med dem, så det gjorde vi også.

Flyene kommer, kaster en bombe og forsvinder – men vender så tilbage. Et kampfly kan være på vingerne i timevis, og det gør folk nervøse. Alle mennesker venter på, at flyet får tømt den dødbringende last og forsvinder, så de kan fortsætte deres dag.

Før et luftangreb er der en pibende lyd. Folk reagerer per automatik og søger i dækning. Der var et par nætter, hvor jeg rullede ind under min seng, da jeg var bange for, at vinduerne ville blive blæst ind under eksplosionen. Hele huset rystede.

Bomberne falder jævnligt i Yemen, og sådan er livet for alle.

Snigskytter er altid en trussel

En dag blev en bygning foran det vigtigste hospital for kvinder og børn i Sana’a bombet af den saudisk-ledede koalition. Mens patienter blev evakueret af hospitalsansatte, døde to børn – ikke på grund af luftangrebene, men af mangel på ilt.

Den største effekt af krigen er ikke direkte relateret til kampene. De fleste dødsfald skyldes, at sundhedssystemet kollapser. De to stakkels børn var to blandt mange.

I byen Taiz var snigskytter den største trussel. Selvom du ikke kan se dem, er de der altid. Når du krydser en frontlinje, tænker du hele tiden på dem. Du bliver hyper-årvågen og super følsom over for lyden af skud – du kan høre, om det er en AK47 (Kalashnikov) eller en snigskyttes våben. Du lærer hurtigt i dette miljø. Det er du nødt til – det kan være et spørgsmål om liv eller død.

Uanset hvor mange forholdsregler, du tager, kan du stadig pludselig befinde dig midt i skudlinjen. En dag skulle vi besøge de hospitaler, som Læger uden Grænser støtter i Taiz, hvilket indebar, at vi skulle krydse frontlinjerne. Mens vi begav os ind i ingenmandsland, så vi to krigere, der netop var blevet skudt i hovedet af snigskytter. Før vi vidste af det, var vi fanget midt i krydsilden.

Skrig holder børn vågne om natten

Vi steg ud af bilen og forsøgte at søge i dækning. Skuddene kom fra alle sider og ramte få meter fra os. Vi krøb sammen bag en vandtank.

Efter 20 minutter lukkede en venlig familie os ind i deres hus. Faderen var barfodet og bar kun et traditionelt yemenitisk skørt og en hvid tanktop, mens han holdt en Kalashnikov – klar til at beskytte sit hjem og sin familie. Børnene så trætte ud. De havde ikke sovet de seneste døgn, da kampene havde været så intense – med sårede krigere skrigende i gaderne, efter at de var blevet ramt af skud.

Det blev mere og mere åbenlyst for mig, at vi er nødt til at tilbyde psykologhjælp til Yemens befolkning så hurtigt som muligt.

Skyderierne blev ved i næsten to timer. Jeg glemmer aldrig den yemenitiske families gæstfrihed. De reddede vores liv.

Livet går videre i Yemen

Når du rejser rundt i Yemen, ser du, hvordan befolkningen tilpasser sig i denne tilfældige krig. Manglen på brændstof og vand påvirker alle. Du ser dagligt lange bilkøer med folk, der venter på benzin – nogle gange i flere dage.

Du ser familier, der henter vand i brønde, og folk på motorcykler, der er blevet ændret til at kunne køre på naturgas. Mænd rider på heste eller æsler i centrum af Sana’a – det er bevis på, at yemenitterne er nødt til at være kreative for at kunne komme videre med hverdagen.

Børn i Yemen samler dunke, som skal fyldes med vand fra den lokale brønd

Børn i Yemen samler dunke, som skal fyldes med vand fra den lokale brønd. Foto © Læger Uden Grænser

Det er forbløffende, at livet faktisk går videre. Der er altid travlt på markederne, is-sælgerne ringer med deres klokker blandt skare af tungt bevæbnede krigere, vinduerne bliver repareret, og der bliver solgt kyllinger ved kontrolposterne. Den daglige forretning fortsætter.

Jeg spurgte en yemenitisk læge på et af vores hospitaler, om hun havde haft nogen problemer med at krydse frontlinjen. Hun svarede: ’Nå ja, men vores liv kan ikke bare stoppe på grund af krigen’. ”

Læger uden Grænser arbejder i otte områder af Yemen (se kortet i bunden af artiklen). Vores medarbejdere redder liv på flere hospitaler og mobile klinikker. Siden midten af marts 2015 har vi behandlet 20.539 sårede under borgerkrigen.

Vidste du:

  • Ifølge FN’s Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) er 2,3 millioner mennesker internt fordrevne i Yemen – tallet er fordoblet over de seneste måneder
  • 82 procent af befolkningen har ifølge UNHCR behov for humanitær hjælp
Læger uden Grænser arbejder i otte områder i Yemen

Fra felten

Læger uden Grænser i Syrien

Cristian Reynders

Syrien

I Syrien kan coronavirus blive katastrofal

Læs mere
Coronavirus kan blive fatal for mennesker i nød.

Heidi Christensen

Vi frygter konsekvenserne af coronavirus

Læs mere
Vi bekæmper coronavirus i Italien.
Italien

Her er der kun plads til en ny patient, hvis en anden dør

Læs mere

Her bekæmper vi coronavirus

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) bekæmper COVID-19, kendt som coronavirus.

Vi optrapper indsats mod coronavirus i Spanien

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) hjælper i Frankrig med at begrænse smitte og med behandling af af coronavirus

Vi hjælper Frankrig med at begrænse coronavirus

Læs mere

Vi hjælper Italien med kampen mod coronavirus

Læs mere
Læger uden Grænser hjælper børn i flygtningelejren Moria på den græske ø Lesbos.
Grækenland

Græske flygtningelejre risikerer udbrud af coronavirus

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) driver en klinik for børn i flygtningeljren Moria på Lesbos i Grækenland

Mie Terkelsen

Grækenland

Dansk sygeplejerske på Lesbos: Børnene vil ikke leve mere

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) optrapper lægehjælp og uddeling af tæpper og telte i Idlib i Syrien
Syrien

Idlib: Vi sender mere hjælp til børn og voksne

Læs mere
Læger uden Grænser er til stede i Idlib i Syrien.
Syrien

En tragisk dag i Idlib i Syrien

Læs mere
Læger uden Grænsers koordinator for det nordvestlige Syrien
Syrien

Angreb i Idlib: “En krise for menneskeligheden”

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) hjælper i Syrien
Syrien

“Der er ikke sikkert nogen steder mere i Syrien”

Læs mere
Vi giver lægehjælp i Syrien.
Syrien

Vores læge i Syrien: Børn sidder i sneen og fryser

Læs mere
Læger uden Grænser bidrager til kampen mod coronavirus med oplysning og beskyttelsesudstyr

Læger uden Grænser bidrager til kampen mod coronavirus

Læs mere
Læger uden Grænser rykker ud til coronavirus

Coronavirus: Sådan håndteres den

Læs mere