En rohingya-familie krydser en flod for at nå grænsen til Bangladesh.

Voldsomme overgreb i Myanmar: ”Min søn blev skudt, mens vi flygtede”

Volden er eskaleret i Myanmar, hvor landsbyer og huse brændes ned til grunden. Vi har sendt ekstra sygeplejersker, læger og jordemødre til nabolandet Bangladesh for at hjælpe de mange syge og sårede rohingyaer på flugt. 

Flere end 400.000 børn og voksne er inden for få uger flygtet til Bangladesh på grund af vold og overgreb i Myanmar.

 

Situationen er desperat, og alt for mange mennesker står nu uden lægehjælp, rent drikkevand og mad.  

 

”Vi har ikke set noget lignende her i Bangladesh i mange år, ” fortæller Pavlo Kolovos, vores landechef i Bangladesh.

 

”Vores teams ser tusindvis af nødlidende mennesker, som ankommer dybt traumatiserede, og de har ikke haft adgang til lægehjælp. Mange har akut brug for hjælp. De har f.eks. skader efter vold, alvorligt inficerede sår eller komplikationer under graviditet.”

 

”Hvis den humanitære bistand ikke bliver skruet op, kan sundhedssituationen for disse mennesker på flugt blive meget bekymrende, ” siger han.

 

 

Dansk hjælp på vej

Det er rohingyaer, som flygter fra volden i Myanmar. De bor nu i usikre, overfyldte og uhygiejniske flygtningelejre i Bangladesh.

 

Vi har allerede sendt ekstra sygeplejersker, jordemødre og læger til Bangladesh for at hjælpe, og vi har opskaleret arbejdet i vores klinikker i flygtningelejren Kutupalong, der ligger på grænsen mellem Bangladesh og Myanmar.

 

Vi arbejder lige nu også på højtryk for at sende danske udsendte til Bangladesh, så vi kan yde endnu mere medicinsk støtte til de mange mennesker på flugt fra Myanmar.

 

”Jeg føler mig desperat”

De fordrevne rohingyaer fortæller forfærdelige historier om overgreb på civile i delstaten Rakhine i Myanmar.

 

”Jeg flygtede fra mit hjem med hele min familie, men min søn blev skudt, mens vi flygtede, ” fortæller en 49-årig far.

 

”Jeg bragte ham til hospitalet her i Bangladesh, men efterlod mine andre familiemedlemmer i skoven i Myanmar. Under åben himmel, hvor de bare gemte sig. Jeg har ikke hørt fra dem i dagevis. Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg føler mig så desperat, ” fortæller han.

 

Tusindvis stadig fanget i Myanmar

Landsbyer og huse er blevet brændt ned til grunden i delstaten Rakhine– herunder mindst to ud af fire af vores klinikker.

 

Før volden brød ud i Rakhine i slutningen af august, drev vi flere mobile klinikker i landsbyer samt lejre for internt fordrevne. Men det er ikke længere muligt for os at få adgang til området.

 

Titusindvis af mennesker lever stadig i lejre for internt fordrevne i delstaten Rakhine. De er fuldstændig afhængige af humanitær hjælp for at overleve.

 

Vi frygter, at de syge og sårede mister livet, hvis humanitære organisationer ikke får uhindret adgang.

 

”Der er nødt til at blive åbnet op med det samme, så sårede, syge og kronisk syge mennesker i den nordlige del af delstaten Rakhine kan få akut lægehjælp, ”siger Karline Kleijer, leder af vores nødhjælpsindsats.

 

Vidste du:

  • at vi allerede har behandlet næsten 10.000 patienter i Bangladesh (25.08.17-12.09.17)
  • at vi bygger toiletter og vandposter i flygtningelejre for at forhindre, at dødelige og smitsomme sygdomme spreder sig.