Læger uden Grænser vil bryde monopol på hepatitis C-medicin

Vi vil bryde monopol på hepatitis C-medicin

VI vil gøre op med patentet på et lægemiddel, der redder millioner af liv. Derfor har vi gjort indsigelse imod patentet ved Den Europæiske Patentmyndighed. Det sker i et forsøg på at gøre hepatitis C-behandlingen tilgængelig for patienter, der ellers ikke har adgang til den.

Læger uden Grænser har gjort indsigelse mod medicinalfirmaet Gileads monopol på sofosbuvir i et forsøg på at fjerne forhindringerne, der står i vejen for, at millioner af mennesker kan få den rette behandling.

 

Det sker i samarbejde med en række andre organisationer, blandt andet Médecins du Monde.

 

”Vi vurderer, at 80 millioner mennesker verden over lever med hepatitis C. Behandlingen burde være tilgængelig til alle, der har behov for den. Uanset hvor de bor – det gælder også i Europa,” siger vores medicinske rådgiver Dr. Isaar Chikwanh.

 

”Prisen på sofosbuvir gør behandlingen uopnåelig for millioner af mennesker, der har behov for behandling. Behandlingen rationeres eller er simpelthen uopnåelig for mange, der har brug for den. Det er også tilfældet i mellemindkomstlande som Thailand og Brasilien. En medicinsk behandling gør ikke gavn, hvis dem, der har behov for den, ikke har råd til den.”

 

1000 dollar per pille

Sofosbuvir er rygraden i de fleste hepatitis C-behandlinger. Det er en af en lang række DDA-medikamenter (Direct-acting antivirals), der er kommet på markedet inden for de seneste fire år, der har forårsaget en stigning i andelen af dem, der er blevet kureret.

 

I Europa tager Gilead op til 59.000 dollars for en 12 uges sofosbuvir-behandling. Gilead havde oprindeligt fastsat prisen til 84.000 dollars. Eller det der svarer til 1000 dollar per pille.

 

Men i mellemtiden har det vist sig, at det kun koster 1 dollar per pille at producere medikamentet. Ifølge en DR-dokumentar fra 2016 koster behandlingen i Danmark op til 324.000 kroner.

 

”Gileads patent-monopol på sofosbuvir blokerer for adgangen til hepatitis C-behandling, også generiske versioner (kopimedicin), i mange lande i Europa,” siger Aliénor Devalière, der er Læger uden Grænsers politiske rådgiver.

 

”Der kan og skal fremsættes en indsigelse mod dette patent. Forskningen bag er ikke ny”.

 

Monopol forhindrer hepatitis-behandling

Adgang til medicin, der er til at betale for fattige, er blevet en global udfordring. Lande, hvor Gilead har monopol på sofosbuvir, kan ikke importere eller producere generiske versioner.

 

Det betyder, at mange mennesker, der bor i lav- og middelindkomstlande ikke har adgang til hepatitis C-behandling på grund af Gileads monopol.

 

Indsigelser mod patentet kan fjerne eller forkorte patentets varighed, og gøre det muligt for stabil konkurrence, som der er behov for, så prisen kan reduceres.

 

Hvis denne indsigelse har et positiv udfald, kunne det øge adgangen til generisk medicin, der er til at betale for dem i Europa, der har behov for det.

 

Det vil også være en tilskyndelse til, at alle lande øger adgangen til generiske versioner af sofosbuvir. Enten ved at forhandle bedre aftaler med Gilead eller ved at udstede tvangslicens til at importere eller fremstille billigere generiske versioner.