Prudence er Læger uden Grænsers skib på Middelhavet

Vi suspenderer redningsskib på Middelhavet efter trusler

Libyens kystvagt har truet humanitære organisationer, som sejler i internationalt farvand ud for den libyske kyst. 

Vi har af sikkerhedsmæssige årsager været nødsaget til midlertidigt at indstille vores redningsarbejde på vores skib ’Prudence’ på Middelhavet.

 

Fredag advarede de italienske myndigheder, som koordinerer vores redningsaktioner på havet, Læger uden Grænser om, at der var en sikkerhedsrisiko forbundet med at fortsætte.

 

Det skyldes, at den libyske kystvagt havde truet de humanitære organisationer, der sejler i internationalt farvand. Man ville blandt andet begrænse adgangen for de humanitære fartøjer, der redder liv i internationalt farvand ud for Libyens kyst.  

 

”Hvis disse erklæringer (fra Libyens kystvagt, red.) bekræftes, og ordrerne gennemføres, ser vi to alvorlige konsekvenser: Der vil være flere dødsfald til søs, og flere mennesker vil være fanget i Libyen, siger Annemarie Loof, operationsleder i Læger uden Grænser.

 

”Hvis humanitære skibe skubbes væk fra Middelhavet, vil der være færre skibe i området til at redde folk fra at drukne. De, som ikke drukner, vil blive opsnappet og bragt tilbage til Libyen. Et sted med lovløshed, vilkårlige tilbageholdelser og ekstrem vold, ” siger hun.

 

Italien støtter libysk kystvagt

Udmeldingerne fra de libyske myndigheder kom under en uge efter nyheden om, at Italien indsætter sin flåde i Libyens farvand for at øge kapaciteten af libyske kystvagter til at opfange migranter og flygtninge og sende dem tilbage til Libyen.

 

”Den seneste udvikling udgør et andet bekymrende element i et stadig mere fjendtligt miljø for livreddende redningsaktioner, ” siger Brice de le Vingne, Læger uden Grænsers operationelle chef.

 

”Europæiske stater og libyske myndigheder forsøger i fællesskab at stoppe menneskers evne til at søge sikkerhed. Det er et uacceptabelt angreb på folks liv og værdighed, ” tilføjer han.

 

Redning uden at blive angrebet

Vi opfordrer de libyske myndigheder til hurtigt at bekræfte, at de vil overholde og respektere de internationalt anerkendte regler, der omhandler redning af både i havsnød. Og at de vil tillade, at disse redningsaktioner finder sted i både internationalt og libysk farvand.

 

I Læger uden Grænser sejler vi kun ind i libysk farvand efter tilladelse fra og under koordinering af myndighederne. 

 

Vi ønsker også, at de libyske myndigheder præciserer, at alle skibe, der drives af ngo’er eller andre, vil få lov til at udføre disse redningsaktioner uden forhindringer og uden at blive angrebet.

 

”Vi opfordrer EU og de italienske myndigheder til at holde op med at implementere strategier, der fanger folk i et land i krig uden at tage hensyn til deres behov for beskyttelse eller hjælp, ” siger Brice de le Vingne.

 

Læger uden Grænser arbejder også på skibet ”Aquarius” på Middelhavet. Skibet er drevet af SOS Mediterranee, men vi støtter redningsarbejdet med medicinsk personale. Aquarius fortsætter indtil videre med at sejle i internationalt farvand.