Vi hjælper civile fra Aleppo

Læger uden Grænser står klar med medicin og lægehjælp til de civile, som er blevet evakueret fra det østlige Aleppo. De har været fanget under belejringen i næsten fem måneder.

Mange børn og voksne er blevet kørt ud af det sønderbombede Øst-Aleppo og fragtet i midlertidig sikkerhed i regionen.

 

Syge og sårede er blevet kørt til Aqrabat-hospitalet i Idlib-provinsen, hvor Læger uden Grænser står klar til at hjælpe.

 

Vi har allerede sendt medicin og medicinsk udstyr til hospitalet. På vores lager få kilometer derfra har vi 45 ton nødhjælp parat – hovedsageligt medicin, medicinsk udstyr, men også tæpper, sæbe etc.

 

”Vi er klar til at hjælpe patienter i nød, der kommer fra det østlige Aleppo. Der er hårdt brug for denne evakuering af civile, og alle de stridende parter i konflikten må fortsat sørge for en sikker vej ud af krigszonen, ” siger Carlos Francisco, landechef for Læger uden Grænser i Syrien.

 

Læger i sikkerhed

De læger, som vi har støttet i det østlige Aleppo under belejringen, har arbejdet under ekstreme forhold. De er nu i sikkerhed og hjælper med at evakuere de syge og sårede fra bydelen.

 

De evakuerede fortæller os, at de er lettede over at være i sikkerhed. De har nu adgang til den lægehjælp og medicin, som de har manglet i månedsvis – siden belejringen af det østlige Aleppo begyndte i juli.

 

”Det forventes, at de mest kritisk syge eller sårede patienter bliver sendt til Tyrkiet for specialbehandling, ” siger Carlos Francisco.

 

Medicinsk personale, som vi støtter, undersøger desuden behovet for lægehjælp, mad og vand i byerne Sarmada og Al Atareb, hvor nye internt fordrevne befinder sig.

 

Sundhedspersonalet fortæller os, at de mange mennesker på flugt er hårdt medtaget efter fem måneders belejring af det østlige Aleppo.

 

Tusindvis af civile venter stadig på at forlade det østlige Aleppo.

 

 

Krigen er langt fra slut

Det, vi har set i Aleppo, er en forfærdelig humanitær katastrofe. Men millioner af civile lider også i andre steder i Syrien, hvor krigen stadig er i gang. Og hospitaler bliver udsat for bombeangreb.

 

”Nu er alles øjne rettet mod Aleppo, men vi har set de samme ting i de belejrede områder East Ghouta i nærheden af Damaskus og Al Waer ved Homs. Det er belejrede områder, hvor civile og hospitaler bliver vilkårligt angrebet, ” siger Jesper Brix, direktør i Læger uden Grænser.

 

Omkring 6,5 millioner mennesker lever i øjeblikket som internt fordrevne i Syrien. De har svært ved at komme ud af det krigsramte land, da grænserne til flere nabolande er lukkede.

 

”Lige nu har vi en aktiv borgerkrig, hvor grænserne til nabolandene er lukkede, og folk har ikke mulighed for at flygte ud i sikkerhed, ” siger Jesper Brix.

 

”Vi går rigtig langt for at få hjælpen frem til de nødstedte i Syrien. Det er ekstremt svært at få adgang til at behandle patienter i landet, men vi gør, hvad vi kan, ” tilføjer han.

 

Læger uden Grænser har arbejdet i Syrien siden 2009. Vi driver seks hospitaler i den nordlige del af Syrien og støtter omkring 150 sundhedsklinikker og felthospitaler – med særligt fokus på de belejrede områder.