”Vi havde ikke forventet at leve sådan i Europa”

Knap to måneder efter at EU-Tyrkiet-aftalen trådte i kraft, er situationen i Grækenland stadig kaotisk og umenneskelig. Omkring 50.000 mennesker er strandet under forfærdelige forhold i midlertidige lejre og interneringslejre, og mange er ude af stand til at søge asyl. Folk mister langsomt håbet om, at de igen vil se deres pårørende og leve et liv i fred. Her er et overblik over den humanitære situation i Grækenland.

Babyer udsat for tåregas

Tusindvis af mennesker sidder fast i Idomeni i det nordlige Grækenland, efter at grænsen til Makedonien er lukket. De mange mennesker bliver blandt andet udsat for vold fra grænsepolitiet.

Vi har behandlet babyer helt ned til seks uger, som var blevet udsat for tåregas, samt 10-årige børn med sår efter gummikugler. Mennesker på flugt har været strandet i lejren længe, og det har sundhedsmæssige konsekvenser, fordi der ikke er tilstrækkelig adgang til ordentlige sanitære forhold.

I samarbejde med de nationale myndigheder forsøger vi i øjeblikket at gennemføre en vaccinationskampagne, der skal beskytte børnene i lejren.

”Nogle af disse børn er blevet født på europæisk jord, mens andre har været på flugt i måneder eller år – og de fleste af børnene har ikke fået de børnevaccinationer, som de har brug for, ” siger Emmanuel Massart, projektkoordinator for Læger uden Grænser i Idomeni.

”Europa har besluttet sig for at stoppe tusindvis af mennesker fra at bevæge sig gennem Grækenland, men har ikke planlagt ordentligt at tage sig af deres basale behov. Det her var en forudsigelig krise, der skyldes en bevidst forsømmelse fra de europæiske regeringer og institutioners side. ”

Hjælpeløshed og frustration i Athen

Situationen for mennesker på flugt er ikke meget bedre i Elliniko-lejren i Athen, hvor basale levevilkår ikke er opfyldt –på trods af hjælpen fra frivillige og lokale velgørende organisationer.

Hjælpeløshed og frustrationer fører til spændinger blandt flygtninge, som føler, at deres sager vilkårligt bliver kategoriseret efter deres nationaliteter.

”Stridigheder mellem syrere og afghanere bryder ud hver aften, ” forklarer Mohammad, en syrisk flygtning fra Latakia, som ankom i midten af marts.

”Beslutningen om at acceptere syrere og irakere som flygtninge, men ikke afghanere, er overhovedet ikke fair, fordi mange afghaneres lidelser har været endnu være end syrernes. Og det er det, der gør afghanere vrede på syrerne, ” fortæller Mohammad.

Omkring 4000 mennesker på flugt bor i Elliniko-lejren– de fleste kommer fra Afghanistan. Hundredvis af mennesker begyndte for nylig at sultestrejke i protest mod lejrens forfærdelige levevilkår.

I en anden midlertidig lejr i Piraeus i Athen kommer politifolk flere gange om dagen for at overtale familier til at stige på busser og blive kørt til regeringslejre, indtil deres papirer er blevet sendt igennem systemet. Men mange mennesker siger nej – på trods af risikoen for at blive smidt ud af Piraeus-lejren.

Slanger og skorpioner i militærstyret lejr

Når man først har været i en af regeringslejrene, der styres af militæret, er det ikke svært at forstå, hvorfor folk siger nej til at bo der. I Katsikas-lejren nær grænsen til Albanien bor der 1.500 asylansøgere. De tilbringer dagene i heden og fryser om natten.

Mænd, kvinder og børn sover i telte uden madrasser og har kun lagner, der skal beskytte dem mod den kolde og stenede jord.

To gange om dagen kommer en græsk militær-lastbil til lejren med mad og vand, og folk forsøger hver dag at undgå at blive bidt af slanger og skorpioner.

Mennesker på flugt tænder bål for at holde varmen og for at sterilisere drikkevandet, så deres børn ikke bliver syge af diarré.

”Måske er vi heldige, fordi vi ikke sidder fast på øerne, men vi er ikke meget bedre stillet, end de er. Vi sidder også fast her i dette frygtelige sted uden nogen idé om, hvor længe vi skal bo her, og hvordan vi skal overleve, ” siger Khaled, en mand fra irakisk Kurdistan.

”Vi havde ikke forventet at leve på denne måde i Europa. Vi kom her for at søge sikkerhed, efter at Islamisk Stat havde dræbt os, kidnappet og voldtaget vores kvinder og drevet os i eksil. Hele verden har set vores lidelser, men ingen gjorde noget for at hjælpe mit folk, ” tilføjer han.

De græske ”fængselsøer”

Tusindvis af mennesker på flugt bliver tilbageholdt på de græske øer bag pigtrådshegn. De fleste er flygtet fra Syrien, Irak og Afghanistan.

Efter den forhastede implementering af EU-Tyrkiet-aftalen er mænd, kvinder og børn blevet spærret inde – mange sidder længere tid end de maksimale 25 dage. For eksempel på øen Samos, hvor de er spærret inde i usle rum, der kun er beregnet til at huse mennesker i et par dage.

”Der er i øjeblikket fire gange så mange mennesker i hotspot-centeret i Samos, end der er plads til. Forholdene er elendige, og spændingerne er tæt på bristepunktet, ” siger Julien Delozanne, projektkoordinator for Læger uden Grænser på øen Samos.

”Der bliver givet så lidt information til de mennesker, som er fængslet her. De er ude af stand til at se, hvad fremtiden vil bringe for dem. Så vidt vi ved, er uledsagede mindreårige og andre sårbare mennesker udelukket fra EU-Tyrkiet-aftalen og vil ikke blive sendt tilbage til Tyrkiet, men de er stadig tilbageholdt. Den dårlige forvaltning og dårlige planlægning, som Europa udviser på Samos, er uforståelig, ” siger Julien Delozanne.

På Lesbos har de mennesker, der har været tilbageholdt i mere end 25 dage, lov til at bevæge sig rundt på øen, men de får ingen hjælp. Selvom familier og uledsagede mindreårige er adskilt fra enlige voksne mænd, kan sikkerheden være problematisk, og forholdene er fortsat langt under en acceptabel standard.

”I vores projekter over hele Grækenland er vi vidne til de konsekvenser af umenneskelig politik, som har efterladt tusindvis af mennesker strandede og glemt uden adgang til basal hjælp og information, ” siger Stefano Argenziano, koordinator for Læger uden Grænsers migrationsprojekter.

”De europæiske stater og myndigheder har besluttet sig for at gøre afskrækkelse til deres eneste prioritet og har givet op, når det kommer til at yde beskyttelse og bistand til disse mennesker – på trods af at de har et moralsk og juridisk ansvar for at gøre det, ” tilføjer han.

Hvad er et ”hotspot”?

Et ”hotspot” er et modtagelses-center, der er styret af myndighederne. ”Hotspots” er placeret på EUs grænser. De er blevet oprettet i Italien og Grækenland, da EU ønsker at identificere og tage fingeraftryk af mennesker, umiddelbart efter at de ankommer til Europa.

Fra felten

Læger uden Grænser (MSF) bekæmper i DR Congo verdens største udbrud af mæslinger
DR Congo

Dødelig epidemi hærger i skyggen af COVID-19

Læs mere
Læger uden Grænsers (MSF) børnehospital i Hangha i Sierra Leone
Sierra Leone

Vores børnelæge i Sierra Leone: Børnene betaler den indirekte pris for coronavirus

Læs mere
Udsendt for Læger uden Grænser (MSF) til Brasilien ramt af coronavirus (COVID-19)
Udsendt for Læger uden Grænser (MSF) til Brasilien ramt af coronavirus (COVID-19)

Ann-Christina Hansen

Ann-Christina i COVID-19-ramt Rio de Janeiro: ”Det var en lidt underlig udsendelse”

Læs mere

Mads Møldrup

Sydsudan

Hvordan fejrer man fødselsdag i felten under corona-pandemien?

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) bekæmper coronavirus (COVID-19) i Brasilien

Billeder fra vores kamp mod coronavirus i Brasilien

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) hjalp gravide og fødende kvinder på Dasht-e-Barchi i Kabul i Afghanistan.
Afghanistan

Jordemoder efter angreb: Mon terroristerne er stolte?

Læs mere
Læger uden Grænsers (MSF) fødeklinik angrebet i Afghanistan
Afghanistan

Vores fødeklinik i Kabul lukker efter angreb

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) hjælper Yemen i kampen mod coronavirus (COVID-19)
Yemen

Læge i Yemen: Bange for, at jeg skulle dø af coronavirus

Læs mere
Ebola i DR Congo
DR Congo

Nye ebolatilfælde i DR Congo

Læs mere

Fotografer samler ind til vores indsats mod coronavirus

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) kæmper mod coronavirus (COVID-19) i Amazonas i Brasilien.

COVID-19s nye epicenter: Der er ikke flere kister i Amazonas

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) hjælper i Yemen under borgerkrig og coronavirus (COVID-19)
Yemen

Coronavirus i Yemen: ”Folk gisper efter vejret som fisk på land”

Læs mere

Norlys støtter indsats mod COVID-19 med 5 mio. kr.

Læs mere
Læger uden Grænsers (MSF) fødeklinik angrebet i Afghanistan
Afghanistan

Angreb på fødeklinik: De gik systematisk efter mødrene

Læs mere
Afghanistan

Vi er i chok over angreb på gravide og spædbørn i Afghanistan

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) hjælper befolkningen i DR Congo og forsøger bl.a. at bekæmpe coronavirus (COVID-19)
DR Congo

Når de ikke engang har mad, hvorfor skulle de så have sæbe?

Læs mere