En læge behandler en patient på abs-hospitalet i det nordlige Yemen. Nu er hospitalet blevet bombet.

Vi evakuerer seks hospitaler i Yemen efter luftangreb

Det er blevet for farligt for vores medarbejdere at arbejde i det nordlige Yemen. Derfor er vi tvunget til at trække os. Den saudisk-ledede koalition fortsætter de tilfældige og brutale angreb fra luften, og tidligere på ugen ramte bomberne et af de hospitaler, vi støtter.

Abs-hospitalet i det nordlige Yemen var fyldt med patienter, da det mandag blev angrebet. Patienter var ved at komme sig efter operationer, gravide var indlagt på fødegangen, og spædbørn var lige kommet til verden.

Så ramte luftangrebet bygningen. Flere mennesker blev dræbt på stedet. I alt mistede 19 personer livet – heriblandt patienter og en ansat i Læger uden Grænser. 24 blev såret.

Vores hospitaler er gentagne gange blevet udsat for angreb under Yemens borgerkrig, men mandagens bombardement var det mest dødbringende.

Derfor har vi besluttet at evakuere alle vores ansatte fra de seks hospitaler, som vi støtter i regionerne Saada og Hajjah i det nordlige Yemen. Det gælder blandt andet fødselslæger, børnelæger og kirurger.

Ingen respekt for krigens love

En koalition ledet af Saudi-Arabien udkæmper en krig mod Houthi-oprørerne i Yemen. For nylig blev fredsforhandlingerne i Kuwait mellem de krigsførende parter suspenderet, og siden da har den saudisk-ledede koalition intensiveret sine luftangreb i det nordlige Yemen.

Over de seneste otte måneder har vi to gange mødtes med højtstående medlemmer af den saudisk-ledede koaltion for at sikre, at hospitaler ikke bliver et mål i krigen.

Men bombeangrebene er fortsat. Selvom vi løbende har delt GPS-koordinaterne på hospitalerne med alle relevante parter i konflikten.

”Det seneste angreb viser, at de nuværende regler for magtanvendelse, militære protokoller og procedurer er utilstrækkelige til at undgå angreb på hospitaler. De må revideres og ændres, ” siger Joan Tubau, direktør i Læger uden Grænser.

”Vi opfordrer den saudisk-ledede koalition og regeringer, der støtter koalitionen – især USA, Storbritannien og Frankrig til at sikre en øjeblikkelig anvendelse af de tiltag, som er gearet til at beskytte civile, ” tilføjer hun.

En svær beslutning

Den saudisk-ledede koalition bliver ved at med hævde, at de ærer krigens love, men mandagens angreb viser, at de ikke formår at stoppe angreb på hospitaler. Koalitionen siger, at angrebet var en fejl, men vi er langt fra tilfredse med den forklaring.

Vi ser i stigende grad, at angreb på hospitaler bliver bagatelliseret og stemplet som ”misforståelser” eller ”fejl”. Det har ingen konsekvenser at bryde krigens love, og der bliver ikke placeret noget ansvar.

Vi har mistet tilliden til den saudisk-ledede koalition, og da bombeangrebene i det nordlige Yemen er blevet optrappet over de seneste uger, mener vi, at det er for farligt for vores ansatte at arbejde på hospitalerne.

Det er ikke nogen nem beslutning at evakuere medarbejdere i felten, men lige nu ser vi ikke andre muligheder.

Selvom vi evakuerer vores ansatte, bliver de seks hospitaler ved med at holde åbent. Medarbejdere fra landets sundhedsmyndigheder og frivillige fortsætter det livreddende arbejde. Disse hospitaler har allerede svært ved at følge med og behandle de mange ofre, der har brug for lægehjælp.

Vi beklager dybt konsekvenserne af vores beslutning over for vores patienter samt vores kollegaer fra landets sundhedsmyndigheder, som nu må fortsætte arbejdet på hospitalerne under usikre forhold.

Vi håber, at sikkerhedssituationen bliver bedre, så befolkningen kan få et pusterum, og vi igen kan vende tilbage og yde den lægehjælp, som der er hårdt brug for i Yemen.

Læger uden Grænser fordømmer den måde, hvorpå alle parter i konflikten – den saudisk-ledede koalition, Houthi-oprørerne samt deres allierede, udkæmper krigen i Yemen og udfører vilkårlige angreb uden respekt for civile.

Fra felten

Læger uden Grænser i Syrien

Cristian Reynders

Syrien

I Syrien kan coronavirus blive katastrofal

Læs mere
Coronavirus kan blive fatal for mennesker i nød.

Heidi Christensen

Vi frygter konsekvenserne af coronavirus

Læs mere
Vi bekæmper coronavirus i Italien.
Italien

Her er der kun plads til en ny patient, hvis en anden dør

Læs mere

Her bekæmper vi coronavirus

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) bekæmper COVID-19, kendt som coronavirus.

Vi optrapper indsats mod coronavirus i Spanien

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) hjælper i Frankrig med at begrænse smitte og med behandling af af coronavirus

Vi hjælper Frankrig med at begrænse coronavirus

Læs mere

Vi hjælper Italien med kampen mod coronavirus

Læs mere
Læger uden Grænser hjælper børn i flygtningelejren Moria på den græske ø Lesbos.
Grækenland

Græske flygtningelejre risikerer udbrud af coronavirus

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) driver en klinik for børn i flygtningeljren Moria på Lesbos i Grækenland

Mie Terkelsen

Grækenland

Dansk sygeplejerske på Lesbos: Børnene vil ikke leve mere

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) optrapper lægehjælp og uddeling af tæpper og telte i Idlib i Syrien
Syrien

Idlib: Vi sender mere hjælp til børn og voksne

Læs mere
Læger uden Grænser er til stede i Idlib i Syrien.
Syrien

En tragisk dag i Idlib i Syrien

Læs mere
Læger uden Grænsers koordinator for det nordvestlige Syrien
Syrien

Angreb i Idlib: “En krise for menneskeligheden”

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) hjælper i Syrien
Syrien

“Der er ikke sikkert nogen steder mere i Syrien”

Læs mere
Vi giver lægehjælp i Syrien.
Syrien

Vores læge i Syrien: Børn sidder i sneen og fryser

Læs mere
Læger uden Grænser bidrager til kampen mod coronavirus med oplysning og beskyttelsesudstyr

Læger uden Grænser bidrager til kampen mod coronavirus

Læs mere
Læger uden Grænser rykker ud til coronavirus

Coronavirus: Sådan håndteres den

Læs mere