Indien forsyner store dele af verden med billig medicin – det man kalder generisk medicin. Men medicinalindustriens lobbyister og nye handelsaftaler truer adgangen til billig medicin for millioner af mennesker.

Verdens vigtigste apotek under angreb

Indien forsyner store dele af verden med billig medicin – det man kalder generisk medicin. Men medicinalindustriens lobbyister og nye handelsaftaler truer adgangen til billig medicin for millioner af mennesker.

Læger uden Grænser opfordrer den indiske premierminister, Narendra Modi, til at stå fast over for det massive pres, der lægges på landet for at forhindre produktionen af billig generisk medicin.

 

Generisk medicin er lægemidler, der indeholder det samme aktive stof som et original produkt, og er lovlige ’kopier’ af originale produkter.

 

Modi har netop været på besøg i Sydafrika, som køber det meste af sin medicin i Indien. Landet er et af de mange lande, der har gavn af Indiens store generiske medicinproduktion.

 

”Vores patienters liv afhænger af, at den indiske regering står fast. Medicinalindustrien ønsker at øge deres profitter på bekostning af menneskers sundhed,” forklarer Amir Shroufi, der er medicinsk koordinator for Læger uden Grænser i Sydafrika.

 

Millioner af mennesker er afhængige af, at de stadig har adgang til generisk medicin produceret i Indien – ganske enkelt fordi den er billigere. Det kommer også vores patienter til gode.

 

Vi behandler blandt andet 230.000 mennesker med hiv-medicin, og 97 procent af medicinen er generisk medicin købt i Indien. 77 procent af den tuberkulosemedicin, vi bruger i behandlingen af 23.000 patienter, er også generisk medicin fra Indien.

 

Hvorfor producerer inderne generisk medicin?

I den indiske lovgivning vægtes interessen for den offentlige sundhed over medicinalfirmaers patentønsker.

 

Derfor er det vanskeligere at opnå patent i Indien end i andre lande – blandt andet  fordi produktet skal være nyt/markant anderledes for at kunne få et patent, og der kan ikke dispenseres for patentperioden, dvs. patentet gives frit når perioden er udløbet (f.eks. efter 10 eller 20 år)

 

Derfor er det muligt for indiske medicinalfirmaer at lave billig generisk medicin. Som et eksempel kan man se på prisforandringen for en hiv-behandling.

 

Omkring år 2000 kostede hiv-behandling af en patient med originalproduktet mere end 10.000 dollar om året. I dag koster behandlingen med indisk generisk medicin omkring 100 dollar om året. Prisfaldet har ført til, at næsten 16 millioner mennesker nu er i behandling.

 

Bevar de fattiges apotek

"Indien er en vital kilde af billig livreddende generisk medicin, som millioner af mennesker på kloden er afhængig af. Det vil få katastrofale konsekvenser, hvis apoteket for verdens fattigste lande lukkes ned," siger den internationale præsident for Læger uden Grænser, Joanne Liu.

 

"Vi giver medicinsk behandling til mennesker i over 60 lande. Alt i alt er to tredjedele af den medicin, vi indkøber, indisk produceret generisk medicin. Uden den billige indiske medicin vil vi ikke kunne behandle så mange mennesker som i dag," siger Joanne Liu.

 

Medicinalindustrien og handelsaftaler lægger pres på Indien

Men de multinationale medicinfirmaer har længe presset på for at få ændret den indiske patentlovgivning, så de nemmere kan opnå patent og dermed monopol på produktionen.

 

I øjeblikket presses Indien fra USA, EU, Schweiz, Japan og Sydkorea for at ændre lovgivningen. De ønsker alle at underminere Indiens patentsystem, så medicinalfirmaer nemmere kan opnå patent i Indien. Det sker ved direkte pres og som led i udarbejdelsen af handelsaftaler.

 

Eksempelvis har EU siden 2007  haft forhandlinger med Indien om en frihandelsaftale. Af forhandlingsteksten fremgår det blandt andet, at EU ønsker klausuler, der potentielt kan blokere for eksporten af generisk medicin.

 

Klausulerne ville også gøre det muligt at trække nødhjælpsorganisationer som Læger uden Grænser i retten, hvis de køber eller distribuerer generisk medicin, der er patentstridigheder omkring.

 

EU lægger hindringer ud

EU har indført nye foranstaltninger for varer, der er i transit i EU, som kan få betydelige konsekvenser.

 

"Læger uden Grænser har gentagne gange henvendt sig til EU for at få fjernet disse foranstaltninger. Det er et tilbagefald til den tid, hvor vi oplevede, EU beslaglagde generisk medicin, der skulle have været videresendt som livreddende behandling for mennesker i udviklingslandene," siger Helle Aagaard, der arbejder for Læger uden Grænsers Access-kampagne.

 

Hvis de tiltag, som USA, EU, Schweiz, Japan og Sydkorea prøver at presse Indien til at acceptere, bliver gennemført, vil det få katastrofale følger for verdens fattigste og nødhjælpsorganisationernes mulighed for at tilbyde sundhedshjælp til flest mulige.

 

Derfor fortsætter vi med at kæmpe for, at Indien kan blive ved med at producere billig medicin til verdens fattigste i overensstemmelse med landets nationale lovgivning.