Tusindvis af internt fordrevne i Den Centralafrikanske Republik går en usikker fremtid i møde.

Uvis fremtid for 450.000 fordrevne i Den Centralafrikanske Republik

Der har netop været valg i Den Centralafrikanske Republik. Det giver håb om en bedre fremtid. I hovedstaden Bangui lever 30.000 internt fordrevne under hårde kår i overfyldte lejre. 

Hver femte borger i Den Centraafrikanske Republik (CAR) er fordrevet fra hjemmet. Situationen for de 450.000 internt fordrevne mennesker og for de lige så mange, der er flygtet til omkringliggende lande, er stadig meget usikker.

 

Derfor er vi stærkt tilstede i landet og i hovedstaden Bangui, hvor 30.000 lever under kummerlige forhold i overfyldte lejre, i kirker, moskeer og skoler.

 

”I løbet af dagen er der mange, der tager tilbage til de kvarterer, de plejede at bo i. Men de tør ikke bo der om natten, og derfor vender de tilbage til lejrene for at sove, ” siger Reims Pali, projektkoordinator for Læger uden Grænser.

 

 

Han er selv fra CAR og har oplevet, hvordan lovløsheden i landet er steget de seneste to år.

 

”Folk føler sig rimelig sikre i lejrene sammenlignet med de overgreb, røverier, plyndringer og drab, de oplever i de kvarterer, de flygter fra. ”

 

”Men livet i lejrene er hårdt. De bor i telte bygget af hullede presenninger og sover på måtter på den bare jord. De er udsat for myg, der kan give dem malaria, ” siger han.

 

For at sikre adgang til gratis sundhedsbehandling for de fordrevne, har vi syv mobile klinikker i Bangui. Vi sørger for, at de får mulighed for lægehjælp der, hvor de har taget tilflugt.

 

Nadege flygtede til Benzvi-lejren med sine børn, da volden brød ud i Den Centralafrikanske Republik i december 2013.

Nadège flygtede til Benzvi-lejren med sine børn, da volden brød ud i december 2013. Bevæbnede mænd angreb området, de boede i. Hendes bedstefar blev dræbt, og deres hus i Bangui blev plyndret. Nadège har to piger og en lille dreng. Han er født i lejren. Hendes børn har fået malaria flere gange, efter at de kom til lejren, men de er blevet behandlet på vores mobile klinik. Nadège har prøvet at vende tilbage til sit hus, men det har været for usikkert at flytte hjem igen. Foto © Luca Sola

 

Benzvi-lejren ligger i en relativ fredelig del af Bangui. Her har omkring 2000 mennesker søgt tilflugt. Mange af dem er flygtet uden at kunne få deres ejendele med, og de sover i interimistiske telte eller under åben himmel.

 

Vi besøger Benzvi-lejren to gange om ugen. På en gennemsnitlig dag behandler vi omkring 150 mennesker, de får oftest hjælp til sygdomme som malaria, luftvejssygdomme og diarré – sygdomme, der i høj grad skyldes de elendige forhold i lejren.

 

Alima har søgt tilflugt i en lejr i den centrale moské i Bangui, Den Centralafrikanske Republik

Alima har søgt tilflugt i en lejr i den centrale moské i Bangui: ”En gruppe bevæbnede mænd omringede vores kvarter og begyndte at skyde folk, så vi måtte flygte over hals og hoved. Et par dage senere ville min lillebror tilbage for at hente nogle papirer. Her mødte han en gruppe bevæbnede mænd. De sagde, han var muslim, og det var nok grund til at dræbe ham, så det gjorde de. Vi blev født her i Bangui, vores forældre og bedsteforældre ligeså. Men nu bliver vi behandlet som fremmede, ” fortæller Alima. Et af Alimas børn døde i lejren som følge af de hårde kår. Foto © Luca Sola

 

  • Læger uden Grænser har arbejdet i Den Centralafrikanske Republik (CAR) siden 1996.
  • Vi har over 300 internationale og mere end 2000 lokale ansatte i landet.
  • Vi har aktiviteter 15 forskellige steder i CAR, og vi yder også hjælp til de 450.000 flygtninge fra CAR, der har søgt til de omgivende lande Tchad, Cameroun og Den Demokratiske Republik Congo.
  • Omkring 20 procent af indbyggerne i CAR er fordrevet fra deres hjem.