55 millioner børn lider af akut underernæring. For at vurdere et barns ernæringstilstand bruger vi blandt andet et mål af dets overarm.
© Mackenzie Knowles-Coursin

Underernæring: Forskningsprojektet Treatfood går ind i næste fase

Det skærer i hjertet at vide, at der hvert minut dør 9 børn af underernæring. Derfor forventer vi os meget af vores netop afsluttede forskningsprojekt Treatfood, som kan få stor betydning for fremtiden. 

Børn dør af sult hver eneste dag, og 55 millioner lider af akut underernæring. De 19 millioner af dem er svært underernærede, og for dem er der gode chancer ved at behandle med et anerkendt ernæringsprodukt. For de 36 millioner af børn, som er moderat underernærede, er der ikke de samme muligheder, for forskningen har ligget stille i mere eller mindre 30 år. Men nu er blandt andre vores læge og tidligere bestyrelsesmedlem Vibeke Brix Christensen begyndte at forske i området.

 

Enkle midler til et bedre liv

Da Vibeke Brix Christensen blev sendt ud første gang til Sierra Leone, gik sammenhængen mellem ernæring og små børns sundhed og udvikling op for hende.

 

”Vi ser underernæring i alle vores projekter. Det er vigtigt at sige, at det også er en medicinsk tilstand, som vi skal tage alvorligt og behandle på lige fod med en lungebetændelse. Underernærede børn op til tre år risikerer skader på de indre organer og især hjernen, som er uoprettelige. Desuden påvirker det immunsystemet og gør børnene mere sårbare over for andre sygdomme. Derfor kan man virkelig gøre noget godt med enkle midler og forbedre sundhedstilstanden enormt”, fortæller Vibeke Brix Christensen.

 

Treatfood redder liv

Treatfood-projektet går ud på, at undersøge forskellige typer af ernæringsprodukter til børnene i projektet med præcis den næring og de vitaminer og mineraler, som et moderat underernæret barn har behov for.

 

Forskningsprojektet er udviklet i samarbejde med Københavns Universitet, og i øjeblikket er alle data ved at blive analyseret, men allerede nu er der klare indikationer af betydningen for millioner af børn i udviklingslande.

”Det er gået utrolig godt. Trods mange forsinkelser og udfordringer er det lykkedes at indsamle data på over 1.600 børn, som har deltaget i projektet”, siger læge Vibeke Brix Christensen.

 

Fremtidsperspektiverne for Treatfood er store og vil få enorm betydning for millioner af børn, når resultaterne ligger klar.

 

”Når vi ved, hvilken mad, der er bedst for de moderat underernærede, kan vi give dem mere optimal ernæring. Dermed kan vi formodentlig give dem bedre muligheder for at vokse, udvikle sig og undgå at blive lige så syge af infektioner, som man bliver, når man er underernæret”, fortæller Vibeke Brix Christensen.

 

For hende er håbet rent og skært, at projektet kan være med til at hjælpe underernærede børn til en bedre fremtid.

 

Resultatet af Treatfood ventes klar inden for det næste halve år.