02-01-2008TTNUT_29954.jpg

Underernæring bliver ikke effektivt bekæmpet

Akut underernæring i den tidlige barndom er almindelig i store dele af Afrikas Horn, i Sahel og i det sydlige Asien, som er verdens brændpunkter hvad angår underernæring.

Hvert år dør fem millioner børn under fem år og i alle tilfælde er underernæring en del af  årsagen.

 

De senere års erfaringer viser, at et specielt fremstillet og næringsrigt ready-to-use mad (RUF) kan redde livet for de alvorligt underernærde børn. Produktet er en pasta lavet af mælk og jordnødder, der er blevet beriget med alle de vitaminer og mineraler, som et underernæret barn skal have for at overleve.

 

Jordnødde-pastaen skal ikke holdes afkølet og kræver ikke tilberedning, og det betyder, at de fleste underernærede børn kan blive behandlet i deres eget hjem. Men disse produkter er kun tilgængelige for en meget lille del af de alvorligt underernærde børn.

 

MSF opfordrer internationale donorer til at støtte brugen af ready-to-use mad i de lande, hvor der er behov for det. Ready-to-use maden kan også bruges overfor børn på et tidligt stadie af underernæring for at forhindre, at de bliver akut underernærede.

 

Det betyder, at internationale fødevareprogrammer, som er beregnet på de små børn, må inddrage Ready-to-use maden i behandlingen af børn med mildere grader af underernæring og for at forhindre den alvorlige underernæring i særligt udsatte områder. 

 

MSF udførte i 2007 i Niger et pilotprojekt, hvor man brugte en modificeret udgave af RUF som et kosttilskud for at forhindre at omkring 62.000 børn skulle blive underernæret i løbet af den periode af året, hvor der er mangel på mad.

 

Programmet har været med til at forhindre en stigning i antallet af akut underernærede børn i et område, der normalt har den største forekomst af underernæring.

 

Udover at opfordre til at RUF bliver brugt overfor underernærede børn, så mener MSF også at RUF bør bruges som kosttilskud for at forhindre at børn bliver livstruende underernæret.

 

/mdo