02-08-2007low_37327cut250.jpg

Underernærede flygtninge i Cameroun

Høj dødelighed og dårlig sundheds- og ernæringstilstand hos flygtninge, som i løbet af det seneste år er kommet til Cameroun fra den Centralafrikanske Republik. 

Den borgerkrig og vold, der præger den Centralafrikanske Republik, har ifølge FN´s Højkommissariat for Flygtninge (UNHCR) fået 78.000 mennesker til at flygte til Tchad, Sudan og Cameroun.


 


Seksogtyvetusinde mennesker fra den nomadiske Boro-stamme er blevet tvunget til at slå sig ned 59 forskellige steder langs Camerouns østlige grænse.


 


Efter et år uden ordentlig beskyttelse og hjælp er flygtningenes ernærings- og sundhedstilstand kritisk, og den er yderligere forværret de seneste måneder.


 


Fireogtyve procent børn underernærede
En undersøgelse blandt børn i byen Gbiti viser, at 11 procent af alle børn mellem et halvt og fem år er underernærede. Endnu værre ser det ud for børn mellem fem og ti år, hvoraf hele 24 procent er underernærede.


 


Børn er mest udsatte for underernæring, og deres tilstand afspejler forværringen i den generelle tilstand blandt flygtningene. Ud af 10.000 mennesker dør i gennemsnit fem mennesker om dagen.


 


Den usædvanlig høje dødelighed i områderne omkring byerne Ngaoui, Ndokayo og Gbiti viser, at flygtningene er ekstremt udsatte.


 


– Flygtningenes situation har været overset for længe og har nu nået en kritisk fase, siger Christian Captier fra Læger uden Grænser (MSF), efter sit seneste besøg i området.
 
MSF har uddelt 12 ton mad
Indtil videre har MSF uddelt mere end 12 ton mad tre forskellige i den østlige Cameroun-provins til 2.398 mennesker – primært børn under ti år og deres mødre. Dette er en midlertidig nødforanstaltning, indtil FN begynder en varig fødevareuddeling.


 


MSF følger konstant ernæringstilstanden og fastlægger en medicinsk og ernæringsmæssig strategi for de hårdest ramte mennesker i samarbejde med Camerouns sundhedsministerium.


 


MSF har arbejdet i Cameroun siden 1984 og arbejder sammen med det camerounske sundhedsministerium om hiv/aids-projekter i Yaoundé og Douala. MSF har også et hold på Akonolinga-hospitalet, der behandler den oversete sygdom Buruli-sår, der kan ødelægge huden og medføre handicap, hvis den ikke behandles.


 


/ls