International Tuberkulosedag: Tuberkulose opdages ikke hos små børn

Tuberkulose opdages ikke hos små børn

En undersøgelse viser, at i hele 93 % af tilfældene bliver tuberkulose ikke opdaget hos børn, fordi testmetoderne er forældede, ineffektive og yderst smertefulde for børnene.

Tuberkulose dræber flere end 64.000 børn hvert år, hvilket gør den til en af de største årsager til børnedødelighed i verden. Dette antal er dog stærkt undervurderet på grund af de mange børn, som ikke bliver diagnosticeret.

Smertefulde metoder

Børn er de mest vanskelige at diagnosticere og den mest almindelige testmetode, som anvendes på børn i dag, kræver sekretprøver, som barnet skal hoste op fra lungerne. Problemet er, at børnene ofte ikke er i stand til at hoste en tilstrækkelig mængde sekret op eller, at børnene, modsat voksne, ofte har tuberkulose udenfor lungerne, hvorfor bakterierne ikke kan spores.

Sundhedspersonalet er tvunget til at bruge metoder, som er smertefulde for børnene. Barnet skal inhalere en form for damp, som skal ned i lungerne. Dampen giver en irriteret og kvælende fornemmelse, som får barnet til at hoste kraftigt. Hvis barnet ikke hoster nok sekret op, er personalet nødt til at suge det op i stedet, hvilket er ekstremt ubehageligt for barnet. Selvom barnet udsættes for disse ulidelige metoder, kan resultaterne ofte ikke bruges alligevel, fordi der er for få bakterier i lungerne.

Når diagnosen bliver stillet, sammenholder sundhedspersonalet prøverne med røntgenbilleder og vækstkurver for barnet, metoder som ligeledes er regnet for, at være upræcise til formålet. Der er derfor hårdt brug for nye metoder til at teste børnene, hvor man eksempelvis bruger blod, urin eller afføring, som vil gøre indsamlingen af prøverne smertefri for børnene.

Tuberkulose er, bortset fra HIV/AIDS, den største dræber i verden. I alt dør 1,4 millioner mennesker af tuberkulose om året, og 8,7 millioner udvikler sygdommen – langt de fleste i udviklingslandene. I 2010 var der omkring 10 millioner forældreløse børn, fordi deres forældre er døde af tuberkulose.

Livsfarlige fejldoseringer

Når børn skal have behandling for tuberkulose, anvendes den medicin, som er produceret til voksne. Det eneste sundhedspersonalet kan gøre er, ud fra barnets vægt og højde, at forsøge at vurdere hvor meget af medicinen, børnene skal indtage. Dette skøn indebærer ofte, at barnet får for lidt medicin, og dermed ikke den korrekte effekt, eller at barnet får for meget medicin, som medfører risiko for livsfarlig overdosering og forgiftning.

Selvom 2012 sluttede med et gennembrud, hvor der for første gang i 50 år blev udviklet ny tuberkulosemedicin, er disse endnu ikke udviklet og dosseret i forhold til børn.

Læger uden Grænser appellerer derfor på det kraftigste til, at det akutte behov hos børn med tuberkulose bliver mødt, og at de bliver prioriteret i forskningen og i udviklingen af medicin.

Tuberkulose er en bakteriel infektionssygdom, der oftest rammer lungerne og som får patienten til at hoste. Sygdommen er svær og langsommelig at behandle, og en del patienter udvikler modstandsdygtighed overfor medicinen. Hvis en person med aktiv tuberkulose ikke får behandling, dør to tredjedele af sygdommen.

Fra felten

Middelhavet

”Jeg ringer i morgen tidlig”

Læs mere
Haiti

Vores nye hospital i Haiti hjælper gravide og nyfødte

Læs mere
Frankrig

Billedserie fra Frankrig: Vi giver medicinsk nødhjælp til mennesker på flugt

Læs mere

Vores Mini-Labs tager kampen op mod resistente bakterier

Læs mere
Sudan

Kaos i Sudan: Vi skruer op for hjælpen

Læs mere
Læger uden Grænsers hospital i Khost Afghanistan
Afghanistan

“På fødegangen kan man høre kvinder græde, når de får en pige”

Læs mere
Serbien

”EU-lande prioriterer at beskytte deres grænser frem for at beskytte mennesker”

Læs mere
Ukraine

Maria i Ukraine: Pigen blev ramt under missilnedslag

Læs mere
En patient behandles af vores læge
Sydsudan

Vores læge Isaac: ” Første gang jeg så Abdo, var han for svag til at gå”

Læs mere
Mexico

Terapihunden Onnie hjælper mennesker med traumer

Læs mere
Syrien

Lene oplevede jordskælvet: ”Det føltes som en evighed”

Læs mere
Læger uden Grænser i Donetsk Ukraine
Ukraine

Ukraine: Smadrede hospitaler efterlader tusinder uden lægehjælp

Læs mere

Vores jordemoder Elin: ”Jeg har set kvinder med forbrændinger i underlivet”

Læs mere
Haiti

Haiti: ”Volden kommer tættere og tættere på

Læs mere
Middelhavet

Middelhavet: Fortællinger fra kvinder på flugt

Læs mere
Bangladesh

Mindre mad skaber håbløshed og sygdom i verdens største flygtningelejr

Læs mere