MSF144887 (High res) (1).jpg

Tættere på en ebola vaccine – gennembrud i kampen mod ebola

En ny vaccine mod ebola har efter afprøvning blandt mere end 4000 personer i Guinea vist meget positive foreløbige resultater. Det medicinske tidskrift The Lancet præsenterer i dag de meget lovende foreløbige resultater, som viser, at vaccinen er 100 % effektiv.  Det vil sige, at der efter 10 dage kan spores immunrespons hos dem, der fik vaccinen. Afprøvningen af den såkaldte rVSV-EBV vaccine i Guinea begyndte i marts 2015 og blev ledet af WHO, Læger uden Grænser, det Norske Folkesundhedsinstitut og Guineas myndigheder.

 

Vaccinen blev testet på pårørende til smittede så vel som på frontlinje sundhedsarbejdere, som var i stor risiko for at blive smittet. Læger uden Grænser har været stærkt involveret i afprøvningen og har givet vaccinen til 1200 frontlinje sundhedsarbejdere i Guinea herunder til læger, sygeplejersker, laboranter, rengøringspersonale og til de personer, som står for at begrave de døde. 

 

Læger uden Grænser velkommer resultaterne og opfodrer til, at studierne spredes til andre lande, så personer i risiko for at få ebola kan få adgang til vaccinen.

Mads Geisler, læge, og tidligere udsendt til Læger uden Grænsers arbejde med ebola i Guinea og Liberia siger om de foreløbige resultater: ”Det er svært ikke at hæve armene bare lidt i vejret. Selvom resultaterne stadig er midlertidige, og antallet af personer vaccinen er testet på er forholdsvis lille, og der skal mere forskning, data og analyse til for at fortælle os, hvor effektiv og præventive vaccinen er, er der tale om et enestående gennembrud. Det her kan være den sidste brik, som vi mangler til at bekæmpe ebola i samspil med de værktøjer, vi allerede har til rådighed så som behandling, isolation, opsøgende arbejde, sikre begravelser, sundhedsoplysning, psykosocial støtte og smittesporing”.