Syrisk læge tvunget på flugt: Her er hans beretning

Marwan arbejdede for Læger uden Grænser i det nordlige Syrien, da ISIS tilbød ham at arbejde for dem. Han nægtede – vel vidende at det bragte hans liv i fare. Derfor tog han den tunge beslutning om at flygte – og efterlade sine børn og sin højgravide kone.

”I starten bekymrede ISIS sig ikke om den lægelige side af tingene. Men det varede ikke længe. Efter et par måneder besluttede ISIS, at de ville overtage kontrollen med hospitaler, klinikker og medicinske forsyninger i Raqqa. Folk begyndte at føle sig truet. De fleste internationale organisationer forlod byen, og mange syriske læger flygtede ud af landet. ”

Lægen Marwan* havde selv en klinik i den fattige del af byen Raqqa, hvor han tilbød gratis lægehjælp til folk, der var flygtet fra Aleppo og Homs. Han var også tilknyttet et vaccinationsprogram for Læger uden Grænser i det nordlige Syrien.

Det skulle snart vise sig, at andre var interesserede i at gøre brug af hans lægeevner.

”Snart begyndte folk fra ISIS at dukke op i mit hjem for at få lægebehandling. Jeg var ikke tryg ved det, men jeg handlede efter min lægelige etik: at behandle alle uanset deres etnicitet, religion eller politiske overbevisning. ”

ISIS forlanger behandling

”Det var skræmmende for min familie og mig selv, at folk fra ISIS nu dukkede op ved vores hus. De ankom i jeeps og var meget larmende. ”

”Da den amerikansk-ledede koalition startede med at bombe ISIS, begyndte ISIS-folk at dukke op om natten. De tvang mig til at følge med dem, for at jeg kunne behandle deres sårede. Min familie var bange for, at jeg ikke ville vende tilbage. ”

”Livet i Raqqa var i det hele taget frygteligt. Om dagen bombede regeringen, om natten bombede koalitionen. Lyden fra jagerflyene var så høj, at det lød som jordskælv. En nær ven blev dræbt ved et af regeringens flyangreb. Jeg tænkte hele tiden, at hvis ikke jeg blev dræbt af luftbombardementerne, så ville ISIS gøre det. ”

”En dag dukkede nogle folk fra ISIS op for at presse mig til at arbejde på det hospital i byen, som de kontrollerede. De fleste læger havde forladt Syrien, så de havde brug for mig. Men jeg afslog dem. ”

”Resultatet blev, at jeg begyndte at modtage trusler. Der var ingen steder, hvor jeg kunne gemme mig fra dem. Hverken i de små landsbyer uden for Raqqa eller i selve byen. Jeg måtte beskytte mit liv for at redde min familie. Jeg erkendte, at min eneste udvej var at forlade Syrien. ”

Første etape – flugten til Grækenland

Marwans kone var højgravid og magtede ikke at skulle flygte. Han vidste, at han måtte efterlade sin kone og deres to børn i håbet om, at han kunne få dem til Europa, så de alle kunne få en bedre fremtid sammen – hvis han selv nåede frem.

”Jeg besluttede mig for at sove i samme rum som mine børn den sidste aften i Raqqa. Selv om de ikke vidste, jeg ville forlade dem, var det som om, at de alligevel var klar over det. Jeg ville ønske, jeg kunne have taget dem med.”

Marwan og en ven besluttede at flygte via Tyrkiet, men alene det at nå Tyrkiet er vanskeligt. Der var kampe mellem adskillige parter i krigen, og han måtte igennem checkpoints og områder kontrolleret af forskellige grupperinger, for at nå frem.

”Det var som at rejse gennem forskellige lande. ”

Det lykkedes for Marwan og hans ven at nå frem til Izmir i Tyrkiet. Byen viste sig at være fuld af mennesker på flugt.

”Folk sov i gaderne, og folk sultede – mennesker, der havde givet deres sidste penge til menneskesmuglere, men var blevet snydt, og nu var endt i byen. ”

”Vi hørte mange historier om både, der var sunket på vej til Grækenland. Min ven og jeg gik ned og kiggede ud over havet. Det var hårdt at skue ud over havet vel vidende, at det måske snart var os, der ville drukne i det. ”

”Det var en vanskelig beslutning at gå ombord i den overfyldte gummibåd. Nogle mennesker græd, mens andre bad. Alle har hver deres måde til at forholde sig til frygten. ”

Han nåede den græske ø Farmakonisi. Herfra gik den videre flugt over Makedonien og videre til Beograd i Serbien.

Sidste etape af flugten

”Da vi nåede Beograd, havde jeg ikke sovet ordentligt i syv dage. Jeg savnede en pude og god søvn, et brusebad og at kunne få forbindelse til min familie. Det lykkedes endelig at få fat i et lokalt sim-kort, så jeg kunne ringe hjem. ”

”Jeg talte med min kone og datter, men min søn nægtede at tale med mig. Han følte, jeg havde forladt ham – og det knuste mit hjerte. ”

De to venner fik kontakt til en menneskesmugler, der for cirka 3.500 kroner bragte dem til Østrig, herfra tog de toget til Amsterdam.

Kort efter ankomsten fødte hans kone en dreng hjemme i Raqqa.

Familien er rædselsslagen

Marwan ringer til sin familie hver dag, men hans søn nægter stadig at tale med ham.

”Hver gang jeg taler med min datter, begynder mit hjerte at banke, som var det en galoperende hest, og jeg kan ikke få det i ro. ”

”Det er virkelig svært at kunne høre lyden af krigsflyene i baggrunden med viden om, at de når som helst kan smide deres bomber, at min familie er rædselsslagen, og jeg er langt væk – uden mulighed for at beskytte dem. ”

*Marwans navn er opdigtet for at beskytte hans identitet. 

Fra felten

Læger uden Grænser i Syrien

Cristian Reynders

Syrien

I Syrien kan coronavirus blive katastrofal

Læs mere
Coronavirus kan blive fatal for mennesker i nød.

Heidi Christensen

Vi frygter konsekvenserne af coronavirus

Læs mere
Vi bekæmper coronavirus i Italien.
Italien

Her er der kun plads til en ny patient, hvis en anden dør

Læs mere

Her bekæmper vi coronavirus

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) bekæmper COVID-19, kendt som coronavirus.

Vi optrapper indsats mod coronavirus i Spanien

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) hjælper i Frankrig med at begrænse smitte og med behandling af af coronavirus

Vi hjælper Frankrig med at begrænse coronavirus

Læs mere

Vi hjælper Italien med kampen mod coronavirus

Læs mere
Læger uden Grænser hjælper børn i flygtningelejren Moria på den græske ø Lesbos.
Grækenland

Græske flygtningelejre risikerer udbrud af coronavirus

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) driver en klinik for børn i flygtningeljren Moria på Lesbos i Grækenland

Mie Terkelsen

Grækenland

Dansk sygeplejerske på Lesbos: Børnene vil ikke leve mere

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) optrapper lægehjælp og uddeling af tæpper og telte i Idlib i Syrien
Syrien

Idlib: Vi sender mere hjælp til børn og voksne

Læs mere
Læger uden Grænser er til stede i Idlib i Syrien.
Syrien

En tragisk dag i Idlib i Syrien

Læs mere
Læger uden Grænsers koordinator for det nordvestlige Syrien
Syrien

Angreb i Idlib: “En krise for menneskeligheden”

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) hjælper i Syrien
Syrien

“Der er ikke sikkert nogen steder mere i Syrien”

Læs mere
Vi giver lægehjælp i Syrien.
Syrien

Vores læge i Syrien: Børn sidder i sneen og fryser

Læs mere
Læger uden Grænser bidrager til kampen mod coronavirus med oplysning og beskyttelsesudstyr

Læger uden Grænser bidrager til kampen mod coronavirus

Læs mere
Læger uden Grænser rykker ud til coronavirus

Coronavirus: Sådan håndteres den

Læs mere