Sydsudan: Krig stopper medicinsk hjælp i Leer
Fødende kvinder og syge børn må klare sig, så godt de kan, for der er ikke længere medicinsk hjælp i Leer.
Vi blev tvunget til at evakuere al vores internationale personale fra hospitalet i Leer den 9. maj, da frontlinjen pludselig rykkede helt tæt på.
I livsfare
Mere end 200 af vores nationalt ansatte er siden flygtet ud i bushen og har taget ni patienter med. Fire af patienterne var i en kritisk tilstand: En patient med den dødelige tropiske sygdom kala zazar og tre for tidligt fødte spædbørn.
Vi har kun sporadisk kontakt med dem, der er blevet tilbage, og vi har ikke fået information efterfølgende om hospitalets skæbne. Hospitalet var et ud af kun to sundhedsfaciliteter i hele Unity State og det eneste, som var fuldt funktionelt. Et forsøg på at flyve en læge ind for at udføre et akut kejsersnit på en patient mislykkedes. Det er stadig uvist, om kvinden og hendes ufødte barn overlevede.
Rebeccas nyfødte
Rebecca Nyariek Real, 28, fødte sin søn Fernando 22. marts 2015 på vores hospital i Leer. Fernando vejede tre kilo ved fødslen, og den velskabte dreng er Rebeccas tredje barn. Hun har allerede en pige på seks og en dreng på fire.
”Når Fernando vokser op, skal han have en uddannelse. Måske som læge, pilot eller i hvert fald chauffør. Men ikke soldat!”, sagde Rebecca om sin lille dreng.
Rebecca er oprindeligt fra Bentiu, som ligger 100 kilometer fra Leer, men hun voksede op som flygtning i lejre i Etiopien og Kenya. Det lykkedes hende at få en uddannelse, og da hun vendte hjem til Bentiu, fik hun arbejde som børnehavepædagog. Men efter konflikten brød ud i Sydsudan i december 2013, og kampene nåede hendes hjemby et par måneder senere, blev hun tvunget til at flygte.
På flugt igen
Sammen med sine børn og to søstre gik hun hele vejen til Leer. Det tog dem fire dage. De har ingen familie i Leer, og derfor er de afhængige af de lokales generøsitet.
Det er usikkert, hvor Rebecca og hendes familie er nu. Hun er en af ca. 100.000 mennesker, som lever i og omkring Leer, og ifølge rapporter er flygtet ind i bushen og nu er efterladt uden adgang til medicinsk hjælp.
For et år siden – i januar 2014 – blev vores hospital i Leer brændt ned og plyndret, da byen blev angrebet. Patienter blev ikke kun fra frataget medicinsk hjælp, men også tvunget til at leve i sumpe i nærheden. Her måtte de leve af rødder og vildtvoksende frugt og drikke beskidt sumpvand, hvilket udsatte dem for malaria og diarré.