19-02-2010low_53129.jpg

Statsløse flygtninge ofre for voldelige overgreb i Bangladesh

Læger uden Grænser har på en af sine klinikker i Bangladesh behandlet statsløse Rohingya-flygtninge, som har været udsat for voldelige overgreb. De har været udsat for vold og forsøg på tvangshjemsendelse til Burma. Læger uden Grænser opfordrer Bangladesh’ regering til at sætte en stopper for overgrebene og sikre beskyttelse af disse udsatte flygtninge.

Læger uden Grænser arbejder i den interimistiske flygtningelejr Kutupalong i Cox´s Bazar distriktet i det sydlige Bangladesh. Her har medicinske hold behandlet ofre for vold, chikane og tvangsudvisning, begået af blandt andre det Bangladeshiske grænsepoliti.


 


”Det er afgørende at Bangladesh’ regering handler omgående og stopper volden og giver den hjælp og beskyttelse, som flygtningene har krav på”, siger landechef for Læger uden Grænser i Bangladesh Paul Critchley.


 


Læger uden Grænser opfordrer også FN’s flygtningehøjkommissariat (UNHCR) til at øge beskyttelsen af Rohingya-flygtningene i Bangladesh. Den seneste bølge af overgreb har betydet at antallet af flygtninge i Kutupalong-lejren er steget med 6.000 beboere siden oktober 2009. De lever tæt sammen under elendige forhold:


 


”De er forhindret i at forsørge sig selv, samtidig med at de ikke kan modtage fødevarehjælp. Efterhånden som antallet af flygtninge stiger er vi ekstremt bekymrede for den forværrede krise”, fortæller Paul Critchley.


 


Flygtningelejren huser næsten 29.000 statsløse Rohingya-flygtninge, der stammer fra nabolandet Burma (Myanmar). Kun 28.000 af de op imod 250.000 Rohingya-flygtninge, der lever i Bangladesh, er anerkendt som flygtninge af Bangladesh’ regering. Resten lever en udsat tilværelse uden rettigheder og ofte udsat for diskrimination og forfølgelse af myndigheder og lokale.


 


/ss