default.jpg

Skørbug i det nordlige Afghanistan

  

Læger uden Grænser anmoder FN-organisationen World Food Programme, WFP, om uddeling af vitaminrig kost til en befolkning, der har overlevet på brød og te

Frivillige læger fra den internationale organisation Læger uden Grænser, MSF, har på baggrund af kliniske data bekræftet et udbrud af skørbug i Faryab-provinsen i det nordlige Afghanistan. Skørbug er forårsaget af mangel på C-vitamin i kosten og kendes på sorte misfarvninger af benene og blødende tandkød. Sygdommen kan i værste fald føre til døden.

Sådanne sygdomme burde ikke eksistere i det 21. århundrede, men befolkningen i Faryab har overlevet på brød og te gennem adskillige måneder, forklarer læge Torben Bruhn, der har været udsendt til det nordlige Afghanistan med Læger uden Grænser.

Der var et dårligt høstudbytte i 1999 og tørken sidste år gav en helt fejlslagen høst. Endelig er fødevareproduktionen i området blevet nedsat på grund af to årtiers krig, der har sendt mennesker på vandring eller på flugt.

Sandheden er, at befolkningens traditionelle overlevelsesmekanismer er spændt til bristepunktet og har været det i fire år. De har ganske enkelt intet tilbage, siger Torben Bruhn.

Læger uden Grænsers hold i Faryab har i første omgang undersøgt 34 landsbyer med i alt 1.920 familier og har konstateret 117 tilfælde af skørbug. To af disse har været med dødelig udgang. På den 2. undersøgelsesmission blev 52 landsbyer besøgt med et fund af i alt 226 tilfælde. 68 procent af de sygdomsramte er kvinder. Helt nye undersøgelser i Charkent, syd for Mazar-i-Sharif har bekræftet nye tilfælde af skørbug.

Læger uden Grænser har distribueret C-vitamin til flere tusinde familier, men det er ikke nok, forklarer den danske læge.

Vores frivillige har konstateret, at den plante, som normalt dækker vitaminbehovet i den lokale kost, ikke har været til at få på grund af tørken. Den kommende høst ser ikke god ud, og vores folk på stedet frygter, at udbruddet af skørbug er et varsel om en uddybet ernæringskrise i regionen.

Læger uden Grænser har anmodet WFP om at begynde fødevareuddeling med vitaminberiget kost til hele befolkningen i området.