Saudi-Arabiens blokade af humanitær hjælp til Yemen er katastrofal for civilbefolkningen

En af verdens største humanitære kriser risikerer nu at blive endnu værre. Vi opfordrer til, at blokaden ophæves, så vores hjælpearbejde i landet kan fortsætte på uformindsket styrke.

De sidste tre dage har den saudiarabisk-ledede koalition forbudt Læger uden Grænser at flyve forsyninger til Yemen. Det har voldsomme konsekvenser for vores mulighed for at yde hjælp til den hårdt trængte og udsatte befolkning i Yemen.    

 

Derfor opfordrer vi den saudiarabisk-ledede koalition til straks at give os adgang til Yemen og fri bevægelighed inde i landet, så den humanitære hjælp kan nå dem, der har mest brug for den.

 

Den sjette november erklærede den saudiarabisk-ledede koalition, at alle grænseovergange, havne og lufthavne til Yemen straks skulle lukkes. De ville dog overveje ”at tillade ind- og udrejse for humanitært personel og forsyninger”.  

 

”På trods af gentagne opfordringer om at få lov til at flyve forsyninger til Yemen har den saudiarabisk-ledede koalition ikke tilladt Læger uden Grænsers fly at lande i Yemen.    

 

Det er afgørende for os, at humanitære arbejdere og forsyninger kan komme ind i landet, så befolkningen kan få den hjælp, de så desperat har brug for.

 

Landets indbyggere er alvorligt ramte efter mere end to og et halvt års konflikt,” siger Justin Armstrong, der er Læger uden Grænsers landechef i Yemen.

 

Adgangen til sundhedshjælp i landet er i forvejen voldsomt begrænset. Hundredvis af sundhedstilbud er lukkede eller enten helt eller delvist ødelagt på grund af konflikten.

 

Millioner af yemenitter er fordrevet. De mangler adgang til basale varer, mad og rent drikkevand.

 

Her er vores sygeplejerske María José ‘Quesé’ Blanco i færd med at tilse nogle patienter på en af vores mobile klinikker i Abs. Det er fordrevne yemenitter, der får gavn af hjælpen. © Gonzalo Martinez/Læger uden Grænser

Her er vores sygeplejerske, María José ‘Quesé’ Blanco, er i færd med at tilse nogle patienter på en af vores mobile klinikker i Abs. Det er fordrevne yemenitter, der får gavn af hjælpen. © Gonzalo Martinez/Læger uden Grænser

 

”Konsekvenserne af blokaden er ganske klar. Hundredtusindvis af mænd, kvinder og børn risikerer at miste livet. Allerede nu er brændstofpriserne i de større byer steget drastisk.

 

Forsyningerne af diesel og gas til madlavning er knappe, og livsvigtige medicinske forsyninger er strandet ved grænsen.

 

Yemens økonomi er i forvejen i knæ, og den vil kun blive forværret, hvilket vil gøre det endnu vanskeligere for yemenitterne at klare sig. Derfor er det vitalt, at den humanitære hjælp kan komme frem,” siger Armstrong.

 

Erklæringen fra den saudiarabisk-ledede koalition indeholder også en advarsel til humanitære organisationer om at undgå visse områder af Yemen. Det vil betyde, at tusinder af de allerhårdest ramte mennesker vil blive ekskluderet fra at få lægehjælp.

 

Sådanne tiltag er et opgør med det humanitære princip om upartiskhed. Humanitær hjælp skal gives til dem, der har mest brug for den.

 

Sådan arbejder vi i Yemen

 

  • På nuværende tidspunkt arbejder vi på 13 hospitaler og klinikker. Vi støtter flere end 18 hospitaler og klinikker i 11 af Yemens regioner.
  • Vi har tæt på 1.600 ansatte, heraf 82 internationale medarbejdere.
  • Vi yder også økonomisk støtte til flere end 1.100 af de offentligt ansatte sundhedsarbejdere. Flertallet af Yemens sundhedsarbejdere har ikke fået udbetalt løn af staten det seneste år.
  • Målt på antallet af medarbejdere er Yemen et af vores største projekter i verden.