Sådan hjælper vi syriske flygtninge i Libanon

Syriske flygtninge i Libanon har sjældent råd til lægehjælp. Derfor er vores gratis lægehjælp uvurderlig for de syge og de mødre, der ellers risikerede døden i barselssengen. 

Der lever 365.000 syriske flygtninge i Bekaa-dalen i Libanon. De fleste af dem bor i uformelle teltlejre, hvor der hverken er adgang til rent vand eller elektricitet.

 

Kun de færreste af dem har råd til lægehjælp. Derfor har vi nu fire klinikker i dalen, der yder gratis lægehjælp. Specielt mennesker med kroniske sygdomme er sårbare, da de har brug for langvarig behandling.

 

”Vi har en syrisk patient – en 35-årig mand – han har haft sukkersyge, siden han var barn,” siger Marc Gerhard, der er læge på en af vores klinikker i Bekaa-dalen.

 

”I mange år blev hans sukkersyge ikke behandlet ordentligt. Det førte til, at han fik amputeret sin ene fod, og at hans nyrer svigtede. Han fik dialyse, indtil han ikke længere havde råd til behandlingen. Da han kom til vores klinik, var han i ringe sundhedstilstand.”

 

Marc Gerhard indrømmer, at patienthistorien hører til i den dramatiske ende.

 

”De fleste af vores patienter med kroniske sygdomme er i god sundhedstilstand takket være den opfølgende behandling, de har kunnet få, de seneste tre år, på vores klinik.”

 

Mange kronisk syge

Vores klinikker i Bekaa-dalen tilbyder fødselshjælp, almindelig lægehjælp og mental sundheshjælp. Men kroniske sygdomme som sukkersyge, astma og hjertekarsygdomme udgør ifølge Marc Gerhard lige over en fjerdedel af alle konsultationer.

 

Mange patienter har dog mere end en kronisk sygdom at kæmpe med.

 

”Jeg har sukkersyge, men jeg lider også af forhøjet blodtryk,” siger 50-årige Naema. Hun er flygtet fra den syriske by Homs og bor nu i landsbyen Duris i Bekaa-dalen.

 

De seneste tre år er hun kommet regelmæssigt til vores klinik i dalen.

 

”Jeg gør, hvad jeg kan for at overholde mine aftaler på klinikken. Jeg ved det er vigtigt, for uden medicinen risikerer jeg at dø,” fortæller Naema.

 

Billedet viser et eksempel på de kummerlige levevilkår, der er gældende for mange syriske flygtninge i Bekaa-dalen.

Billedet viser et eksempel på de kummerlige levevilkår, der er gældende for mange syriske flygtninge i Bekaa-dalen. © Joosarang Lee/Læger uden Grænser

 

Svært at få den rigtige kost

Naema og andre flygtninge med sukkersyge har dog en stor udfordring, når det gælder om at følge lægens kostanvisninger om at undgå for mange kulhydrater.

 

For de billigste og mest tilgængelige fødevare som brød, ris og kartofler er fyldt med kulhydrater, mens frugt, grøntsager og kød er relativt dyrt.

 

”Jeg kan ikke altid få den mad, som lægen anbefaler mig at spise. Nogle gange kan jeg ikke skaffe det, andre gange har jeg ikke råd til at købe den mad, der er sund for mig. Så jeg spiser det, jeg kan få fat på,” siger Naema.

 

Hårde livsvilkår

Mange flygtninge kæmper som Naema med at føre en sund livsstil.

 

”De lever under meget vanskelige forhold – de bor i primitive telte uden vand og strøm. De har også mange sorger og dårlig økonomi. Disse faktorer betyder, at det kan være vanskeligt for dem at følge den rette behandling,” siger Marc Gerhad.

 

”Under normale omstændigheder ville jeg opfordre en sukkersygepatient til at begrænse indtaget af kulhydrater og dyrke sport. Men hvordan skal jeg kunne forlange det af en flygtning, der hverken har råd til den rette mad eller for den sags skyld et par løbesko? ”

 

Hjælp til mødre og børn

Den lille by Majdal Anjar ligger i Bekaa-dalen tæt ved den syriske grænse. Området regnes for et af de fattigste i Libanon. Siden krigens start i 2011 har over 80.000 syriske flygtninge boet i og omkring byen.

 

I februar 2016 åbnede vi et mor/barn-center i byen, dels for at give syriske flygtninge bedre mulighed for sikre fødsler, men også for at nedbringe mødredødeligheden under fødsler.

 

Centret er åbent i alle døgnets timer og kan håndtere ukomplicerede fødsler, og yder hjælp både før og efter fødslen. Der fødes omkring 100 børn om måneden på centret. I tilfælde af komplicerede fødsler stabiliseres patienten og overføres til et hospital i regionen.

 

Vores arbejde i Libanon

 

Vi åbnede den første klinik i Bekaa-dalen i marts 2012. I dag udfører vi omkring 11.000 ambulante konsultationer om måneden i dalen.

 

Ud over vores fire klinikker i Bekaa-dalen har vi yderligere otte i resten af Libanon og tre mor/barn-centre, to af centrene ligger i Bekaa-dalen og det tredje i Shatila ved hovedstaden Beirut.

 

Vores gratis lægehjælp i Libanon er primært rettet mod syriske flygtninge, men dårligt stillede libanesere benytter sig også af vores tilbud.

 

Ghadir Ismail er 21 år gammel. Hun fødte sit første barn på vores mor/barn-klinik i Majdal Anjar. Ghadir er syrisk flygtning fra Souwaida.

Ghadir Ismail er 21 år gammel. Hun fødte sit første barn på vores mor/barn-klinik i Majdal Anjar. Ghadir er syrisk flygtning fra Souwaida. © Jinane Saad/Læger uden Grænser