MSB7118.jpg

Resistent tuberkulose bider sig fast

Tuberkulose spreder sig med stor hast, og manglende fokus på epidemien har tilladt den resistente variant at bide sig fast. Forældet og utilstrækkelig behandling har givet den luftbårne dræber nærmest frit spil, fremgår det af statusrapport fra Læger uden Grænser.

1.3 millioner mennesker dør hvert år af tuberkulose og 500.000 mennesker smittes med den svært helbredelige multiresistente variant. Både behandling og diagnosemetoderne er forældede, og som patient, kan man se frem til 14.000 piller, daglige indsprøjtninger i 8 måneder og smertefulde og voldsomme bivirkninger i de 2 år behandlingen varer. Kun halvdelen af patienterne bliver helbredt.

 

Den manglende udvikling af ny medicin betyder, at behandlingen er både for dyr og for krævende at gennemføre for den fattigste del af verdens befolkning. Den multiresistente variant findes i dag i stort set alle lande i verden, Danmark fik sit første registrerede tilfælde i 2013.

 

Fordi tuberkulose ikke har været på dagsordenen, og der ikke er blevet sat ind med udviklingen af ny og tidssvarende medicin, har den frit kunnet sprede sig.

 

”Den nuværende tuberkulose-krise er et problem, der vedrører os alle. Ligegyldigt om du bor i Danmark eller Swaziland, er behandlingen mod multiresistent tuberkulose utilstrækkelig, ” siger Hanne Klink Epstein, medicinsk programmedarbejder hos Læger uden Grænser.”

 

”Hvert år diagnosticerer vi flere og flere patienter med multiresistent tuberkulose, men behandlingsmulighederne er ikke gode nok til at gøre indhug i epidemien for alvor. Indtil vi får udviklet kortere og mere effektive behandlingsmetoder, er chancerne for at overleve sygdommen meget dystre”.

 

Den største trussel mod folkesundheden

Tuberkulose er en luftbåren bakteriesygdom, der nemt smitter og spredes gennem hoste og nys. Op mod 9 millioner mennesker bliver hvert år syge med tuberkulose og med 1.3 millioner dødsfald om året, overgås den kun af HIV/AIDS.  Derfor er tuberkulose i dag den største trussel mod folkesundheden, og der er brug for handling og engagement fra politikere, medicinalindustrien og sundhedsfolk, hvis der skal findes en ny og effektiv behandling.

 

Selvom der fornyligt er blevet lanceret to nye præparater til bekæmpelse af tuberkulose, så er patienter år fra det gennembrud i behandlingen, der er brug for. Hvis en ny behandling skal være effektiv, skal der udvikles en ny kombination af præparater, og disse skal først igennem kliniske forsøg, som ligger langt ude i fremtiden. Det fremgår af en statusrapport udgivet af Læger uden Grænser i anledningen af Verdens Tuberkulosedag, mandag den 24. marts.

 

Rapporten illustrerer helt ude fra frontlinjen af behandlingen af multiresistent tuberkulose behovet for ny medicin og diagnosemetoder.

 

Som en af verdens største medicinske humanitære organisationer arbejder Læger uden Grænser med behandling af tuberkulose i felten og på det politiske niveau for at få skabt opmærksomhed på problemet.

 

 

 

 

Heldig at være i live: Luckys historie

Lucky er 28 år og fik konstateret ekstremt resistent tuberkulose i 2011, efter at have været igennem et screeningsprojekt i England. Fordi hun ikke havde symptomer, tog det næsten seks måneder, før hun fik sin alvorlige diagnose.

 

”I dag føler jeg mig heldig over at være i live, og at jeg kan være sammen med min familie. Hvis jeg tænker tilbage, så var det ikke sådan, jeg havde det dengang. Det var den mest forfærdelige dag, da jeg blev indlagt. Jeg var nødt til at forlade min lille søn på fire år, og jeg var helt knust. Jeg var ved at pakke min taske, da min søn spurgte mig 'mor – hvor skal vi hen? Skal jeg hente min taske?' Hvordan skulle jeg kunne leve uden ham? Da jeg ankom til hospitalet, blev jeg vist hen på min stue, der var ligesom et fangehul med et enkelt lille vindue. Sygeplejersken kom ind iført maske og bad min mand om at gå. Jeg følte mig fuldstændig forladt og helt uden håb.”

Følg Lucky og andre med tuberkulose på denne blog