17-årige Mohammed er her fotograferet i sin hjemby Madaya, som er en af de belejrede syriske byer. Han døde af underernæring to dage efter, at dette billede blev taget. © Læger uden Grænser

Rædslerne fortsætter i Syrien – trods våbenhvile

Selvom der er indgået en våbenhvile i Syrien, er situationen stadig kritisk. Civile lider i mange af de belejrede områder, og læger og sygeplejersker er i skudlinjen på de hospitaler, som vi støtter i det krigsramte land. 

I sidste uge blev den eneste tilbageværende læge i den belejrede by Zabadani nord for Damaskus skudt og dræbt af en snigskytte. Lægen havde netop behandlet en patient.

”Rædslerne fortsætter med stort set uformindsket styrke i mange belejrede områder, ” siger Bart Janssens, operationel direktør i Læger uden Grænser.

Historien om den dræbte læge er blot ét af flere eksempler på, hvor alvorlig situationen er i de belejrede områder – blandt andet i regionen omkring Syriens hovedstad, Damaskus.

I sidste uge blev to felthospitaler, som vi støtter, bombet i East Ghouta. Det samme blev en nærliggende skole og en beboet bygning. Mindst 38 mennesker blev dræbt og 87 såret.

I flere belejrede områder er der kun få læger tilbage – eller slet ingen. Nogle er flygtet for deres liv, mens andre har mistet livet under bombardementer. Sidste år blev 23 syriske sundhedsansatte, som vi støtter, slået ihjel.

Afskåret fra nødhjælp

Få internationale konvojer med nødhjælp har i de seneste måneder fået adgang til områderne, og de få tilbageværende læger har derfor ikke, hvad de skal bruge for at behandle de syge og sårede.

Og selv når en konvoj får adgang til de belejrede områder, er vigtigt medicinsk udstyr ofte blevet fjernet, rapporterer de læger, som vi støtter.

Adskillige patienter har akut brug for at blive evakueret, da de ellers ikke kan få den livreddende behandling, som de har behov for. Flere lider blandt andet af alvorlig underernæring, da der er mangel på mad. I den belejrede by Madaya er flere døde af sult.

Men kun i få tilfælde har det været muligt at evakuere de dødeligt syge mennesker.

”Vi opfordrer endnu en gang til, at der bliver sat en stopper for vilkårlig og målrettet vold mod civile eller civile områder. Og vi understreger, at der er et presserende behov for medicinske evakueringer, og at uhindret og vedvarende humanitære forsyninger kan få lov til at komme frit ind i alle områder, hvor folk er i nød – og særligt i områder, der er under belejring, ” siger Bart Janssens.

Sådan hjælper Læger uden Grænser i Syrien:

  • Vi driver seks medicinske faciliteter i det nordlige Syrien
  • Derudover støtter vi omkring 150 hospitaler, sundhedscentre og klinikker. Det vil sige, at vi for eksempel sørger for forsyninger af medicin, betaler løn til det medicinske personale eller leverer brændstof, så generatorer på hospitalerne fungerer.