02-01-2008TTZIM_34937.jpg

Politisk og økonomisk kaos i Zimbabwe har udløst krise i sundhedssystemet

Tiltagende arbejdsløshed, skyhøj inflation, politisk ustabilitet og mangel på mad fortsatte med at plage befolkningen i Zimbabwe i 2007. Man regner med, at op mod tre millioner af landets 12 millioner indbyggere i de seneste år er flygtet til nabolandene.

Det nationale sundhedsvæsen, som en gang blev betragtet som et af de bedste i det sydlige Afrika, truer med at bryde sammen, hvilket har fatale konsekvenser for blandt andre de skønsmæssigt 1,8 millioner indbyggere, der er smittet med hiv/aids.

 

I øjeblikket modtager under en fjerdedel af de mennesker, der er har behov for det, den livsforlængende antiretrovirale medicin (ARV). Det betyder, at der hver uge i gennemsnit er 3.000 aids-relaterede dødsfald. Udsigten til, at det nationale aids-program bliver forstærket, er meget ringe.

 

Uddannet medicinsk personale forlader landet i stor skala og regeringens program for hiv/aids behandling er overbelastet og manglen på ARV-medicin har forhindret at flere kommer i behandling.

 

Dertil kommer, at patienterne ofte har vanskeligt ved overhovedet at komme til hospitalerne og klinikkerne på grund af de meget høje priser for transport og benzin.

 

Mere end 33.000 personer med hiv eller aids bliver behandlet af MSF i Bulawayo, Tshlotsho, Gweru, Epworth og forskellige steder i Manicaland provinsen. 12.000 af dem får ARV-behandling, hvilket er næsten en tiendedel af alle, der bliver ARV-behandlet i landet.

 

MSF’s mulighed for at hjælpe flere forhindres af den enorme mangel på uddannet sundhedspersonale, restiktioner overfor hvem der må ordinere ARV-medicin og strenge administrative krav overfor udenlandske læger og sygeplejersker, der ønsker at arbejde i Zimbabwe.

 

Samtidig mærker indbyggerne konsekvenserne af det mangelfulde og i nogle tilfælde ikke-eksisterende vand- og sanitetssystem. I løbet af året har der været flere udbrud af diaré hos befolkningen i hovedstaden Harare og i den næststørste by Bulawayo.

 

At flygte ud af landet er desuden farligt. Flere flygtninge fortæller, at de ved grænsen til Sydafrika bliver udsat for vold og voldtægter, og for de, der kommer over grænsen, venter et liv i skjul og med lidt eller ingen adgang til sundhedssystemer.

 

/mdo