En lille pige får hjælp af en læge på vores pestbehandlingscenter

Pest-udbrud i Madagaskar: Sygdommen spreder sig til større byer

Læger uden Grænser hjælper i kampen mod den yderst smitsomme sygdom lungepest. Når sygdommen bryder ud, kan man dø i løbet af 24 timer. Derfor skal der handles hurtigt for at redde liv.

Pesten har spredt sig til flere dele af Madagaskar, mange er smittede med den sjældne lungepest, og mindst 89 mennesker er døde.

 

Pesten har også spredt sig til to af landets større byer, og det er ikke normalt. Her kender befolkningen hverken til sygdommen eller de symptomer, man skal være opmærksom på.

 

Det gør det vanskeligere at bekæmpe udbruddet. Lungepesten er alvorlig, fordi den modsat byldepesten smitter mellem mennesker. Derfor spreder lungepest sig nemmere og hurtigere.

 

På grund af det omfattende udbrud hjælper vi de lokale sundhedsmyndighederne i havnebyen Tamatave, der har 300.000 indbyggere.

 

”Pesten er en skræmmende sygdom, men i dag kan vi med hurtig indsats, korrekt diagnose, behandling og forebyggende aktiviteter nedbringe antallet af døde og stoppe udbruddet.”

 

”Derfor sagde vi selvfølgelig ja, da myndighederne i Madagaskar bad os hjælpe med at stoppe udbruddet i Tamatave,” siger Hanne Klink Epstein, der er chef for advocacy- og analyseenheden hos Læger uden Grænser i Danmark.

 

Innocence er 33 år og læge. Hun fik pest, men blev kureret på pestbehandlingscentret i Tamatave.

Innocence er 33 år og læge. Hun fik pest, men blev kureret på pestbehandlingscentret i Tamatave. Hun troede hun var syg med halsbetændelse, men da hun begyndte at have blod i spyttet, vidste hun, at det kunne være pest. Derfor tog hun på hospitalet for at blive testet. © Celine Ronquetti/Læger uden Grænser

 

Smittes man med lungepest, er hurtig behandling altafgørende – ellers risikerer man at dø inden for 18-24 timer.

 

I middelalderen døde omkring 60 procent af Europas befolkning af pest. Men dengang havde de ikke antibiotika – det har vi heldigvis i dag.

 

For behandlingen med antibiotika er effektiv. Derfor er det enkelt at behandle en pest-ramt i nutiden. Det kræver blot, at patienten når frem til behandling i tide.

 

Ud over at behandle patienter på det nyopførte pestbehandlingscenter hjælper vi myndighederne med hurtigere at identificere og isolere syge patienter, koordinering af ambulancekørsel og oplysning om hygiejne og desinficering på hospitaler og blandt lokalbefolkningen.  

 

Derfor rammer pesten

I Madagaskar er pest endemisk. Det betyder, at sygdommen bryder ud i højlandet i den centrale- og nordvestlige del af landet næsten hvert eneste år. Derfor har myndighederne i Madagaskar mange års erfaring med behandling af pest.

 

Tidligere år er sygdommen kommet under kontrol uden at have spredt sig til andre dele af landet. Men i år har den spredt sig i et større geografisk område og har blandt andet ramt landets hovedstad og byen Tamatave.

 

Pest-sæsonen i Madagaskar varer fra september til april. Sidste år blev 275 smittet, og 63 døde. Men siden 1. august og til 17. oktober var der ifølge officielle data registreret 1032 pest-tilfælde, heraf var 695 tilfælde med lungepest. 89 mennesker er døde af sygdommen.

 

Her hænger støvler og tøj til tørre efter at være blevet vasket og desinficeret. © Rijasolo

Her hænger støvler og tøj fra pestbehandlingscentret i Tamatave til tørre efter at være blevet vasket og desinficeret. © Rijasolo

 

Pest-udbruddet starter ved, at mennesker bides af lopper, der har siddet på et mindre pattedyr som for eksempel en rotte, der er inficeret med pestbakterien.

 

Så begynder infektionen af kroppen, bakterien udvikler sig i lymfeknuderne, og man udvikler byldepest, som er den mest almindelige pestvariant. Hvis ikke man behandles i tide, kan byldepesten udvikle sig til lungepest, og så bliver det kritisk.

 

For byldepesten smitter ikke fra menneske til menneske, men det gør lungepesten. Et enkelt host kan være nok, for smitten spredes via spytpartikler.