I staten Yobe i det nordlige Nigeria registrerer vores medarbejder alderen på de mennesker, der er blevet vaccineret mod meningitis C. © Igor Barbero/Læger uden Grænser

Over 740.000 er reddet fra livsfarlig sygdom i Nigeria og Niger – de fleste er børn og unge

Alene i Niger har vi, i samarbejde med de lokale myndigheder, vaccineret over 463.000 børn og unge i alderen to til 20 år. Men verden mangler vacciner til at forebygge meningitis C.

Et kæmpe udbrud af den livsfarlige sygdom meningitis er brudt ud i Nigeria og Niger. Derfor har vi hjulpet de to landes myndigheder med en storstilet vaccinationskampagne, hvor over 740.000 mennesker er blevet vaccineret. Langt de fleste er børn og unge.

 

Baba Makintu er 92 år gammel og landsbyleder i det nordlige Nigeria:

 

”Da jeg var yngre, omkring de 25 år, fik jeg meningitis. Det påvirkede mit syn. I en periode kunne jeg ikke se. Sygdommen svækkede også mit ene ben permanent. Sygdommen har også ramt mange af mine familiemedlemmer.

 

Jeg har set mennesker dø af sygdommen, og dens følger er ødelæggende for mange familier. Derfor mener jeg, at det er vigtigt, at så mange som muligt vaccineres. Derfor opfordrer jeg alle til at blive vaccineret, ” siger Makintu.  

 

Niger og Nigeria ligger i Afrikas meningitisbælte, det strækker sig tværs over Afrika fra Senegal til Etiopien. Der bor over 300 millioner mennesker i denne region, hvilket gør det til en udfordring at holde den frygtede sygdom i ave.

 

Specielt i tørketiden er betingelser for spredningen af sygdommen optimal.

 

”Fra december til maj spredes sygdommen nemmest. Det skyldes det tørre klima og det blæsende vejr. Klimaet irriterer hals og luftveje, hvilket i sagens natur giver hoste, og siden infektionen spredes via selv de mindste spytpartikler er smittespredningen særskilt stor i denne periode.

 

Vi håber at den storstilede vaccinationskampagne sammen med regntidens snarlige komme vil betyde, at det nuværende udbrud bliver slået ned.

 

Mangel på vacciner

Den bedste metode til at undgå meningitis på er ved at give præventive vacciner. Tidligere har regionen været ramt af gigantiske udbrud af meningitis A. Men storstilede præventive vaccinationskampagner har med succes sat en stopper for en gentagelse af de store udbrud.

 

Men det nye udbrud er af varianten meningitis C. Den variant har det ikke været mulig at vaccinere præventivt i mod – ganske enkelt fordi verden ikke råder over tilstrækkeligt med vacciner mod denne gren af sygdommen.

 

Der er knap vacciner nok til at dæmme op for udbrud, og slet ikke nok til at give præventive vacciner.

 

”Vi har aldrig tidligere været vidne til så stort et udbrud af meningitis C. Så de vacciner vi kunne få har ikke været tilstrækkelige. Desværre har vi så været nødt til at skære ned på antallet af mennesker vi kan vaccinere” siger Miriam Alia, der er specialiseret i meningitis og rådgiver om effektiv bekæmpelse af udbrud.

 

Håb om supervaccine

”I øjeblikket arbejder det indiske seruminstitut på en helt ny vaccine, der kan dække fem varianter af meningitis (A, C, Y, W-135 og X-varianten). Den forventes at være klar i 2020. Hvis den er lige så succesfyldt og sikker som deres MenAfriVac – vaccine, der kunne holde sig i fire

 

dage uden at være nedkølet, og blev brugt med succes mod eksplosive udbrud af meningitis A i regionen i 1990´erne og i 00´erne, ja så vil der være tale om en supervaccine.

 

Det sørgelige er blot, at vi må vente på at inderne får færdigudviklet den nye vaccine, før vi kan lave præventive vaccinationskampagner. Det skyldes, at der ikke er andre laboratorier, der vil producere tilstrækkeligt med vacciner, fordi de ikke er sikre på at kunne få dem solgt,” siger Miriam Alia.

 

Læger uden Grænsers arbejde med meningitisudbruddet:

 

Ud over at hjælpe de to lande med vaccinationskampagnerne har vi behandlet mere end 2.400 patienter for sygdommen i Nigeria.

 

I Niger har vi hjulpet tre hospitaler og 24 sundhedscentre med udstyr som medicin og hurtige tests til diagnosticering og støttet med medicinsk personale.

 

Ifølge WHO er der i Nigeria i perioden fra den 13. december 2016 til den 14. maj registreret 13.943 formodede tilfælde af meningitis og 1.112 er døde af sygdommen, der havde spredt sig til 24 stater i landet.

 

I Niger rapporterer de nationale sundhedsmyndigheder, at der i perioden fra 1. januar til den 7. maj 2017 er registreret 179 døde og 3.037 smittede. Udbruddet har primært ramt den vestlige del af landet.