Læger uden Grænsers opustelige hospital i Filippinerne

Oppusteligt hospital klar i Filippinerne

Et oppusteligt hospital, særligt udviklet til at blive brugt efter naturkatastrofer, bliver rammen om Læger uden Grænsers nødhjælpsindsats i byen Tacloban, i det tyfonhærgede Filippinerne.

Logistikere fra Læger uden Grænser er ved at færdiggøre opsætningen af et oppusteligt hospital ved Bethany Hospital ved den ødelagte kyststrækning i byen Tacloban, som er blandt de hårdest ramte af tyfonen i Filippinerne. 
 
Hospitalet består af fire oppustelige telte, på hver 100 m2 og et mindre telte på 45 m2, der rummer operationsstuen. Hospitalet kommer til at huse en skadestue, afdeling for sårbehandling, et apotek og 45 sengepladser. Der vil være flere tilbud inde på Bethany hospital, når reparationerne er på de ødelagt afdelinger er færdige.
 
”Vi har arbejdet hårdt hele natten i silende regn, både filippinere og internationale udsendte, for at hospitalet kunne stå klar her til morgen,” siger Yann Libessart fra Læger uden Grænser.  ”Det var en stor udfordring at få gjort stedet klar og opsat hospitalet. Først skulle vi rydde hospitalsgården og udendørsarealerne. Det var en kæmpeopgave.”
 
De medicinske hold med base i hospitalet sigter på at kunne støtte de få hospitaler i Tacloban, der stadig fungerer, og overtage arbejdet for nogle af de første katastrofehold, blandt andet soldater, som nu begynder at forlade byen.
 
”Den første akutte fase er ovre,” siger Laurent Sury, nødhjælpskoordinator hos Læger uden Grænser. ”Vi forventer hovedsageligt at behandle folk med almindelige sygdomme og lidelser, relateret til den meget begrænsede adgang til sundhed, for eksempel komplicerede fødsler og mennesker med kroniske lidelser. Vores mål er at støtte sundhedssystemet, indtil det kan vende tilbage til normal igen.”
 
Læger uden Grænsers oppustelige hospital blev udviklet, så organisationens nødhjælpshold kunne rykke hurtigt ud til naturkatastrofer. Det betyder, at man på kort tid er i stand til at tilbyde medicinsk hjælp af høj kvalitet, mens ødelagt sundhedsfaciliteter bliver genopbygget.