Vores sygeplejerske fortæller om sine voldsomme oplevelser under luftangrebet i Kunduz. © Læger uden Grænser

Øjenvidneberetning fra vores hospital i Kunduz

Vores sygeplejerske Lajos Zoltan Jecs var på Kunduz hospital, da det blev ramt af adskillige luftangreb lørdag nat. Her fortæller han om, hvordan han oplevede det.

”Det var forfærdeligt. Jeg sov i vores beskyttelsesrum på hospitalet. Omkring kl. 2 om natten vågnede jeg ved lyden fra eksplosioner i nærheden. Først forstod jeg ikke, hvad der skete. Den sidste uges tid har vi hørt bombardementer og eksplosioner, men altid på afstand. Det her var anderledes – tæt på og højt”.

Alt var kaos

”Først var der forvirring, og støvet dryssede ned. Mens vi forsøgte at finde ud af, hvad der skete, blev der bombet.

Efter 20 eller 30 minutter hørte jeg nogen kalde mit navn. Det var en af sygeplejerskerne fra skadestuen. Han vaklede ind, dækket af blod og med sår over hele kroppen.

På dette tidspunkt kunne min hjerne ikke fatte, hvad der skete. Et øjeblik gik jeg i stå og stod bare, dybt chokeret.

Han råbte på hjælp. I beskyttelsesrummet har vi en begrænset mængde af basale medicinske forsyninger, men der var ingen morfin til at tage hans smerter. Vi gjorde, hvad vi kunne.

Jeg ved ikke helt, hvor lang tid, der var gået, men måske var det en halv time efter, at angrebet stoppede. Projektkoordinatoren og jeg gik ud for at se, hvad der var sket”.

Vores sygeplejerske Lajos Zoltan Jecs på en af sine tidligere missioner.

Brændte i deres senge

”Hospitalet var ødelagt og stod i brand. Jeg ved ikke, hvad jeg følte – kun chok.

Vi begyndte at lede efter overlevende. Nogle få havde allerede fundet vej til et af beskyttelsesrummene. En efter en begyndte folk at dukke op, sårede, heriblandt nogle af vores kollegaer og pårørende til patienterne.

Vi forsøgte at se ind i en af de brændende bygninger. Jeg kan ikke beskrive synet, der mødte mig. Der findes ikke ord for, hvor forfærdeligt det var. På intensivafdelingen brændte seks patienter i deres senge.

Vi ledte efter noget personale, der skulle befinde sig på operationsstuen. Det var hæsligt. En patient lå på operationsbordet, død, midt i ødelæggelserne. Vi kunne ikke finde vores personale. Heldigvis fandt vi senere ud af, at de var løbet ud af operationsstuen og havde fundet et sted at komme i sikkerhed.

Lige i nærheden kastede vi et blik på indlæggelsesafsnittet. Utroligt nok var det gået fri af bomberne. Hurtigt tjekkede vi, at alle havde det godt. I et beskyttelsesrum ved siden af var alle også uskadte.

Og så tilbage til kontoret. Helt fyldt af patienter, der var sårede og skreg”.

Opererede kollega på kontoret

”Det var vanvittigt. Vi blev nødt til at organisere en plan på kontoret, hvor vi dannede os overblik over, hvilke læger, der havde overlevet og var i stand til at hjælpe. Vi opererede akut en af vores læger. Han døde på bordet. Vi gjorde vores bedste, men det var ikke nok.

Det var voldsomt. Vi så vores kollegaer dø. Vores apoteker, som jeg havde talt med om aftenen og lagt planer for vores beholdning, døde på vores kontor.

Først var alt bare rent kaos. Der var overlevende personale nok til, at vi kunne hjælpe alle de sårede med skader, der kunne behandles. Men der var alt for mange, vi ikke kunne hjælpe. På en eller anden måde stod alt meget klart. Vi behandlede dem, der behøvede det, og tog ingen beslutninger. Hvordan skulle vi beslutte noget som helst i sådan et kaos?”

Ofrede livet for at redde andre

”Nogle af mine kollegaer var overvældede af chok og kunne intet andet end at græde. Jeg forsøgte at få noget af personalet til at hjælpe, give dem noget at koncentrere sig om, for at tage deres fokus væk fra grusomhederne. Nogle af dem var for chokerede til at stille noget op. At se de voksne mænd, dine venner, græde ukontrollabelt – det er hårdt.

Jeg har arbejdet på hospitalet siden maj, og jeg har set mange voldsomme medicinske situationer. Det er dog en helt anden situation, når det er dine kollegaer og venner.

Det er mennesker, der har arbejdet hårdt i måneder og non-stop den sidste uge. De var ikke taget hjem, de havde ikke set deres familie, de havde kun arbejdet på hospitalet for at hjælpe andre mennesker.. og nu er de døde. De var venner, nære venner. Jeg kan ikke finde ord for det her. Det er umuligt.

Hospitalet har været min arbejdsplads og mit hjem i mange måneder. Ja, det er kun en bygning. Men det er langt mere end det. Det er lægehjælp for Kunduz. Nu er det væk.

Mit hjerte siger, at det er fuldstændig uacceptabelt. Hvordan kan det ske? Hvad er meningen med det? At ødelægge et hospital og så mange liv for ingenting. Jeg kan ikke finde ord for det”.

Fra felten

Ingen patenter i pandemien – for patenter dræber

Læs mere
Syrien

COVID-19 spreder sig i det nordvestlige Syrien: ”Hvis jeg bliver hjemme, sulter min familie”

Læs mere
Vaccineret mod mæslinger

Patenter kan dræbe – og de kan holde liv i COVID-19-pandemien

Læs mere
Diabetes i Kenya

Marcus Bech

Kenya

Kenya: 40 procent af diabetikere ved ikke, at de har diabetes

Læs mere
Mali

Det kræver en timelang kanotur – men vaccination er vigtig

Læs mere
Grækenland

Samos: ”Det her er ikke et sted for børn – det er ikke et sted for nogen”

Læs mere
Mæslinger i udbrud i Sydsudan
Sydsudan

To børn er allerede døde: Mæslinger er ude af kontrol i Sydsudan

Læs mere

Tænk, hvor lidt der skal til for at undgå en dødelig sygdom

Læs mere

1,5 millioner børn dør unødvendigt hvert år

Læs mere
Konflikt i Burkina Faso sender en million på flugt
Burkina Faso

Sahel: Volden har usynlige konsekvenser i Burkina Faso

Læs mere
Sydsudan

Hjælpen kom frem med helikopter – trods kampe og oversvømmelser

Læs mere
Læger uden Grænser behandler livmoderhalskræft i Malawi og Mali
Malawi

Kemoterapi er også nødhjælp

Læs mere
Isabel udsendt fra Læger uden Grænser (MSF) i Sierra Leone

Isabel Wandall Sørensen

Sierra Leone

Ebola gjorde far bange for at sende malariasyg søn med ambulance

Læs mere
COVID-19 på plejehjem i USA

Amerikanske plejehjem hårdt ramt af COVID-19

Læs mere
COVID-19 malaria i Amazonas Brasilien

I kampen mod COVID-19 møder vi gamle venner i Amazonas

Læs mere
COVID-19 i Idlib, det nordvestlige Syrien
Syrien

Tidobling af COVID-19-smittede i det nordvestlige Syrien

Læs mere